Kafta på rödkulla – libanesiska färsbiffar till jul

Varför inte ta in lite smaker från mellanöstern och julevangeliets hemtrakter till årets julbord? Som komplement till köttbullarna så kommer här ett recept på kryddiga libanesiska färsbiffar.

Suzan Khodr är från Katrineholm och jobbar som kock på Magdakullan, en ekologisk gård med butik och restaurang i Näshulta utanför Eskilstuna.

Suzan Khodr är från Katrineholm och jobbar som kock på Magdakullan, en ekologisk gård med butik och restaurang i Näshulta utanför Eskilstuna.

Foto: Magdakullan

Övrigt2017-11-01 15:56

Våra val av sörmländska råvaror:

nötfärs på rödkulla från Magda, Amandinepotatis från Sketorp, lök och morot från Mylla och rapsolja från Julita.

Kafta: 5 personer

1 kg nötfärs

1 gul lök

2 dl hackad persilja

1 vitlöksklyfta

1 msk ”sju kryddor”*

1 msk salt

Rapsolja för stekning

Rostade grönsaker:

7 hg potatis

6 tomater

2 morötter

2 msk rapsolja

1 tsk rosmarin

Salt och peppar

Tillbehör:

3 dl gräddfil

*Mellanösterns allkrydda. Om ni inte hittar den i butik består den av 1 del kardemumma, 1 del muskot, 2 delar vitpeppar, 2 delar kanel, 2 delar ingefära, 2 delar kryddnejlika samt 8 delar svartpeppar. Allt malet och blandat.

Kafta:

Blanda samman alla ingredienser försiktigt och gör 15 biffar. Stek biffarna på hög värme med olja i stekpanna, ca 2 min på varje sida.

Grönsaker:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och tärna potatisen i stora tärningar. Skär morötterna i strimlor. Dela tomaterna i halvor. Lägg potatis och morot i oljad panna, salta och peppra. Efter 15 min i ugn, lägg även in tomathalvorna som är kryddade med rosmarin och salt. Rosta färdigt tills potatisen känns mjuk med sticka.

Servera biffarna på julbordet eller gör biffarna som en egen rätt med rostade grönsaker och en klick gräddfil.

Smaklig måltid/Milad majiid!

Suzan Khodr

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!