66 elever, 16–17 per årskurs, är vad Vårfruberga utbildning räknar med som elevantal – om bolaget får Skolinspektionens tillstånd att starta en fristående F–3-skola från höstterminen 2019. Fullt utbyggd skulle skolan kunna ta emot 24 elever per årskurs och på så sätt ha totalt 96 elever men där bedöms skolan inte vara förrän om fem–sju år, enligt ansökan som lämnades in till myndigheten under onsdagen.
[fakta nr="1"]
Det framgår också att bolaget ska anställa en rektor och motsvarande fyra heltidstjänster på lärarsidan. Det ger 16,3 elever per lärare, vilket innebär större klasser än Strängnäs kommun har i grundskolan som snitt. "Vår bedömning är att skolans dimensionering och litenhet delvis kan kompensera för jämförelsen med Strängnäs kommun i övrigt där motsvarande nivå är 13,4 elever per lärare", står det i ansökan.
Vårfruberga utbildning registrerades som ett aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning den 27 januari. Den särskilda bolagsformen säkerställer att eventuell vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget; något som också understryks i ansökan till Skolinspektionen.
Och vinst räknar företaget med att kunna leverera, samtidigt som den vill lägga mer pengar på exempelvis läromedel och måltider än kommunen – mycket tack vare den subventionerade hyra som kan vänta, om alla delar faller på önskad plats. Om kommunfullmäktige fattar beslut om att lägga ner Fogdö skola och om barn- och utbildningsnämnden då säger upp lokalerna, väntas kommunstyrelsen säga upp hyreskontraktet med sitt fastighetsbolag SFAB. I ett intyg som har bifogats ansökan till Skolinspektionen skriver SFAB att det är möjligt att skollokalerna kan stå till friskolans förfogande att hyra eller köpa, dock i konkurrens med andra intressenter. I en annan bilaga gör Jan Persson, ägare till Kilenkrysset AB, klart att något av kilenkryssbolagen har för avsikt att köpa fastigheten och att hyran till skolan kommer att ligga under marknadsnivån.
I den budget som har gjorts för den planerade F–3-skolan uppgår hyran till 300 000 kronor per år. Barn- och utbildningskontoret har i dag en hyreskostnad på 774 000 kronor för grundskolans del av lokalerna.
Kilenkrysset spelar en annan viktig roll i och med att Jan Persson är redo att ge Vårfruberga utbildning ett räntefritt lån på 500 000 kronor för att komma i gång med verksamheten. Enligt det skriftliga lånelöftet kan pengarna betalas tillbaka i takt med att verksamheten redovisar positivt resultat och stabil ekonomi.
Nybildade Vårfruberga utbildning har Ola Larsson som styrelseordförande. Fogdöbon ingick i den tillfälliga interimsstyrelsen, precis som Henrik Gustafsson som också finns med i bolagsstyrelsen. Övriga ledamöter är deras fäder som också bor på Fogdön, och de fyra äger en fjärdedel av aktierna vardera.
Ansökan till Skolinspektionen omfattar även fritidsverksamhet. Bolaget räknar med att 70 procent av barnen i årskurserna F–3 kommer att tacka ja till fritids, vilket motsvarar 46 elever vid den planerade starten.
Avsikten är också att Vårfruberga utbildning ska driva förskola, men den ansökan görs till kommunen och inte till Skolinspektionen. Någon sådan ansökan har ännu inte lämnats in. På kommunens hemsida står att det ska göras "i god tid innan verksamheten beräknar att starta".
[fakta nr="2"]
Tidningen har inte lyckats nå Jan Persson från Kilenkrysset. Tidningen har haft kontakt med Ola Larsson och Henrik Gustafsson, men båda har i nuläget avböjt att kommentera ansökan.