På senare år har företag som Google och Facebook fått hård kritik för att de kartlägger våra liv på internet och sedan skräddarsyr reklam och inlägg baserat på den profil de får fram.
För några år sedan funderade jag till exempel på att skriva en artikel om det manliga kroppsidealet och googlade därför flera gånger på ordkombinationen ”muskler” och ”manlighet”.
Under ett helt år därefter överöstes jag av reklam för olika kroppsbyggarpreparat med bilder på män med jättelika biceps och bröstmuskler.
Sådär har vi vant oss att det är. På nätet och med de företag som är dominerande där.
Nu planerar den kinesiska regeringen att gå ett steg längre.
Makthavarna i Peking har bett åtta stora privata företag bygga upp ett ”Social Credit System”. En social ranking, som värderar om du är att lita på som medborgare och ger dig ett sifferbetyg baserat på dina aktiviteter på nätet. Det handlar om företag som driver sociala medier, handel och betaltjänster på nätet. Om några år ska den kinesiska regeringen driva systemet på egen hand.
I Kartläggningen ingår enkla uppgifter, som vad du brukar handla på nätet, din kreditvärdighet och ditt yrke. Men också vilken karaktär som kan utläsas av ditt liv på nätet. En som spelar dataspel tio timmar om dagen får en lägre ranking än den som interagerar med andra. Den som länkar till positiva nyheter om Kinas regering och ekonomi får högre ranking än de som länkar till negativa nyheter. Enligt företagens om bygger upp systemet påverkas rankingen ännu inte av vilka åsikter du publicerar i sociala medier. Men det är lätt att tänka sig att det kommer att ingå när regeringen tar kontrollen över systemet på egen hand.
En faktor som styr din ranking är vilka du umgås med och deras preferenser. Att sluta följa en kompis med låg ranking kan snabbt ge dig några extra sociala kreditpoäng.
Det inte bara låter som Big Brother och Orwells 1984. Det ÄR Big Brother och Orwells 1984.
Tills vidare är det frivilligt att delta. De som anslutit sig har lockats av rabatter och ekonomiska fördelar hos de företag som skapar indexet. Men från 2020 ska alla Kinas 1,3 miljarder medborgare anslutas vare sig de vill eller inte.
Jag önskar att detta vore en tidningsanka. Fake News. Att det vore något som nördiga konspirationsteoretiker med för små rutiga skjortor och glasögon med tjocka bågar hittat på framför sina dataskärmar.
Men det händer nu.
På riktigt.
I den ansedda tidskriften Wired varnar flera nätkännare och Kinaexperter för utvecklingen. Enligt Wired har det redan blivit status på Kinas sociala plattform Weibo att skryta med höga poäng i det sociala kreditsystemet. Användarna tävlar om att få högre och högre poäng. I praktiken är det en tävling om att bli en så ”god medborgare” som möjligt i diktaturens Kina.
Så, vad säger du? Sugen på att gå med?
Vem vet, om några år kanske du inte har något val.