2005 var senaste gången som de uthålliga motorcykelkämparna fick göra upp i tävlingen som arrangeras av FMCK Strängnäs. Sedan tog det stopp och huvudskälet var att regementet P10 blev nerlagt. Då hade klubben inte längre någon bana av tillräcklig storlek för att anordna Gripendygnet.
Men nu finns långtgående planer för en återkomst och inom de närmaste dagarna ska allting spikas.
‒Kommunen har varit väldigt hjälpsam vilket vi är tacksamma för. Man har gått med på att låta oss använda den gamla crossbanan till tävlingen vilket gör att vi kan skapa en bansträckning på ungefär två mil. Det som också återstår är vårt styrelsemöte och årsmöte på lördagen. Där ska det definitivt bestämmas om vi ska satsa på Gripendygnet igen och i så fall även lägga upp en budget för arrangemanget, berättar Roger Glennhammar.
Om allting går i lås blir det mesta sig likt. Förut hade man sex förare per lag i motionsklassen och fyra per lag för eliten. Men en nyhet planeras också, det är införandet av en dakarklass, alltså en där förarna tävlar individuellt.
‒Det kanske finns någon extremt stark förare som klarar att köra 24 timmar i sträck. Men mer troligt är att de som deltar där väljer att kanske köra två timmar och vila en eller liknande. Kroppen tar ju väldigt mycket stryk när man kör, säger Glennhammar.
Ett tävlingsdatum är också planerat, nämligen 5–6 augusti. I så fall hamnar Gripendygnet mellan endurons klassiker Stångebroslaget och Ränneslättsloppet tidsmässigt.
‒Vi skulle krocka med Battle of vikings men den är verkligen extrem och jag tror inte att vi konkurrerar om samma förare. Däremot kan nog de tappa eftersom många som är publik på deras tävling kan välja att tävla i Gripendygnet i stället, säger Roger Glennhammar.
Enligt Peter Bysell i FMCK Strängnäs skulle 24-timmarstävlingens återkomst vara väldigt efterlängtad i endurokretsar.
‒Verkligen. Den är väldigt populär eftersom den är unik. Det som kommer närmast i Sverige är 12-timmarstävlingar. Dessutom växer enduron så det knakar och var och varannan vill åka, säger han.