Kommunen förbereder avhysning av EU-migranter i Odlarskogen

Cirka 14 tältliknande boenden har sedan en tid tillbaka satts upp i Odlarskogen i Eskilstuna. Kommunen, som äger marken, var under förra veckan och inspekterade platsen och nu väntas avhysning.– Det kan komma att ske när som helst, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S)

Foto:

Övrigt2018-04-26 18:05

Enligt lag är långvarig camping på annans mark otillåtet, straffbart och kan även medföra skadeståndsskyldighet om inte markägaren gett sitt godkännande. Sedan någon gång i höstas har EU-migranter bosatt sig i Odlarskogen i Eskilstuna.

Eskilstuna kommuns skogsförvaltare har varit och inspekterat lägerplatsen och enligt Monica Hed Johansson, fastighets- och exploateringschef i kommunen, har de gjort bedömningen att platsen har blivit mycket stökig.

– Redan förra veckan pratade vi med polisen om det här, säger hon.

Polisen uppger att de varit ute i Odlarskogen och berättat för dem som bor där att det är olagligt och att de behöver flytta, det enligt Eskilstunapolisens områdeschef Christer Sjöqvist. Vanligtvis får migranterna därefter en tid på sig att göra så frivilligt innan lägret rivs. Exakt när avhysningen av lägret kommer att ske kan han inte svara på.

Kommunen har med polisens hjälp tidigare tvingat EU-migranter att flytta från sina läger. De har då barrikaderat vägarna till platserna så att det inte ska gå att ta sig dit med fordon. Men det som skiljer lägret i Odlaren från andra läger är att det är helt fritt från bilar och husvagnar. Att barrikadera för att hålla migranterna borta är därför svårt. Att avhysningar inte är en lösning på problemet är Jimmy Jansson väl medveten om.

– Det som händer efteråt är att de omgrupperar och hittar nya ställen att bo på. Vi vet att det finns Eskilstunabor som tittar på detaljplaner och hjälper migranterna med det.

Förutom lägret i Odlaren vet kommunen att det finns ytterligare två, ett i Kronskogen och ett ute i Folkesta. Det i Kronskogen har de, enligt Jimmy Jansson, inte varit och tittat på medan lägret i Folkesta befinner sig på Trafikverkets mark. Trafikverket har varit i kontakt med polis angående den olagliga bosättningen.

Var EU-migranterna i stället ska bo är en fråga Jimmy Jansson inte har något svar på.

– Det är en svår fråga. De här personerna ska inte behöva ha det så här, men de är inte medborgare och då är det tydligt. De omfattas inte av välfärden. Hemländerna har ett ansvar här, säger han och fortsätter:

– Det är miserabelt. Ska vi som samhälle acceptera att människor har det så här? Någon måste sätta ner foten, det är inte för att vara taskig som vi avhyser, vi saknar inte empati.

Allemansrätten

Allemansrätten tillåter att personer får tälta något enstaka dygn i naturen, om inte den som äger marken störs eller naturen tar skada. Om någon vill tälta längre behöver den kontakta markägaren. Platsen för campingen får inte ligga nära boningshus.

Om större grupper vill tälta måste de alltid kontakta personen som äger marken eftersom risken för nedskräpning, skador på marken och olägenheter för människors ohälsa är större.

Om en husvagn ställs upp måste markägaren alltid kontaktas.

Källa: Naturvårdsverket och goteborg.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!