Låt barnen uppleva fjällen i sommar

Det är inte krångligt och jobbigt att fjällvandra med barn – tvärtom. Bara man är ordentligt förberedd och har rätt inställning.‒Skippa mål och prestationer, säger fjällguiden Anna Willén.

Det blir bäst när barnen får styra lite vart man ska gå och när man ska stanna för att leka eller upptäcka något.

Det blir bäst när barnen får styra lite vart man ska gå och när man ska stanna för att leka eller upptäcka något.

Foto:

Övrigt2017-07-12 18:14

Fjällturer ska vara avkopplande och roliga. Men de som aldrig vandrat i fjällen kan vara lite rädda för att det är besvärligt, framför allt om man gör det med barn.

‒Distans och mygg är en orosgrej, säger Anna Willén, guide och sportansvarig för Svenska turistföreningen (STF).

Hon menar dock att det inte finns något att bekymra sig för, bara man förbereder sig. Ett tips är att utgå från devisen "varm, torr, mätt". Vädret på fjället kan skifta snabbt så det är bra att ta med sig kläder för regn, vind och sol. Till exempel en regn- och vindtät jacka som man kan dra på sig när det behövs.

‒Närmast kroppen är det alltid bra med ull. Det svalkar när det är varmt och värmer om man blir fuktig, säger Anna Willén.

Ett klädombyte bör alltid bäras med, att tvingas gå blöt i blåst är inte roligt. Inte heller att vandra hungrig med kurrande mage och falnande ork. Lite snacks ska finnas i fickan.

Dessutom är det viktigt att ta det lugnt.

‒Ett recept på en lyckad fjälltur är att ha tid.

Anna Willén tror många föräldrar gör misstaget att bestämma en sträcka och ett mål för vandringen.

‒Det är inte alltid bra för barnets upplevelse. Man måste tagga ner som vuxen. Kanske hamnar man inte där man tänkt, för att leken leder till något annat.

Barnens lek kan få styra. En dag kanske man bara går några meter för att bada i en fjällbäck och göra barkbåtar, för att en annan kanske undersöka var träden slutar.

‒Tänk inte hur långt, utan: "Vad vill vi upptäcka i dag?".

Ett sätt att sänka ambitionsnivån är att bo på en fjällstation och ha den som utgångspunkt.

‒Då kan du sova bra, äta gott och är fri att göra dagsturer, beroende på dagsformen.

Man behöver inte vara borta länge hemifrån.

‒Men några dagar bör man ge fjället så man får tid att stanna upp, säger Anna Willén.

Familjen Klintefelt som bor i Undersåker i närheten av Åre, är ute i fjällen nästan varje dag. De går gärna till en plats som erbjuder flera möjligheter, så att den som vill kan springa, bada eller cykla.

‒På dagsturer tar vi alltid med en springcykel. Det är ett bra sätt att motivera barnen, säger mamma Anna Klintefelt.

Det blir också lättare om barnen får hjälpa till att förbereda genom att packa sin egen ryggsäck och bre sina egna mackor.

‒Om de sedan blir trötta och griniga när man är ute kan man berätta en saga. Då glömmer de bort att de går.

Anna Klintefelt poängterar att barnen måste få leka sig fram och berättar att hennes sexåriga son, som gillar att klä ut sig, kan dyka upp på fjället som Batman eller pirat. Andra lekar, som att räkna kryssen vid vandringslederna, finns också alltid att ta till. Likaså att prata i walkietalkie, det är kul om familjen delar på sig.

Fjällvandra med barn

Låt barnen packa en egen ryggsäck med till exempel klädombyte, vattenflaska, russinpaket, några våtservetter och en pixibok eller ett gosedjur. Packlistor finns på STF:s hemsida.

Bär med solglasögon, solhatt och solskydd, liksom varma och vattentäta kläder. Något att äta och dricka är viktigt. En vindsäck är bra att ha när man ammar.

Ta det lugnt och låt leken styra. Berätta om det ni ser i naturen. Ta gärna med en flora eller en fotboll för att motivera barnen. Göm godis i stenrösen och ha lite i reserv om de blir extra griniga.

STF erbjuder flera vandringspaket för familjer, med guide eller utan.

Fjällen vid Grövelsjön, Saltoluokta och Storulvån är särskilt lämpliga för barn. Abisko är också populärt.

För de som vill resa lite längre finns det många barnvänliga vandringsleder i Norge och södra Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!