Det var i januari som Leonard Mansour i Skiftinge fick besök i hemmet av två försäljare som sålde tv-abonnemang för företaget Nordbox AB. Leonard förklarade att han inte ville köpa något.
‒Jag har inte tid heller att sitta och titta på tv, säger han.
‒Jag sa: 'Tack för att ni kom, men jag är inte intresserad.'
Försäljarna tycktes ha uppfattat att han inte skulle ha något, men bad honom ändå om en signatur så att de skulle kunna redovisa för sin chef att de tagit kontakt med honom. Leonard skrev sitt namn elektroniskt på en surfplatta. Han hävdar att det enda han såg på surfplattan var rutan där han skrev sitt namn.
‒De skulle ha bevis att de varit hos mig, men det var inte meningen att jag ska skriva under på något avtal, säger Leonard.
Försäljarna sa att deras chef skulle ringa om 14 dagar och höra om Leonard var intresserad av erbjudandet, något sådant samtal kom dock aldrig. Drygt tre veckor efter försäljarnas besök fick Leonard till sin förvåning en avisering från posten om att han fått utrustning från företaget Nordbox AB.
Leonard tog kontakt med Konsumentverket och hamnade hos kommunens konsumentvägledare Laila-Marit Sandberg. Hon tog kontakt med företaget och frågade om de kunde styrka att det fanns ett avtal med Leonard och om han fått information om sin ångerrätt.
‒Eftersom det är ett distansavtal måste företaget uppfylla informationsplikten och informera om ångerrätt och vad som händer när man ångrar sitt avtal. Har man inte gjort det eller kan visa att man har gjort det som företag förlängs den här ångerrätten, säger Laila Marit Sandberg.
Upplever du att Nordbox har gett Leonard den informationen?
‒De kunde inte styrka det i alla fall.
Eftersom ångerrätten därmed förlängdes kunde Leonard utöva sin ångerrätt och avtalet annulerades.
Konsumentvägledaren konstaterar dock att företaget kunde styrka att det fanns ett avtal i och med att det kunde visa upp ett avtal med Leonards signatur. Laila-Marit Sandberg menar att man ska vara noga med att kontrollera vad man skriver på.
‒Det är ju livsfarligt att signera i en ruta där man inte ser vad man signerar, säger Laila-Marit Sandberg.
‒Jag skulle varna för att lämna ut sin namnteckning utan att man vet vad man säger ja till. Om man är det minsta tveksam eller undrar vad det här kan vara och om man känner igen det här så ta kontakt med konsumentvägledningen så kan vi titta på det, säger Laila-Marit Sandberg.
Eftersom Leonard kom ur avtalet är problemet nu löst för hans del, men han är orolig för andra i bostadsområdet som fått påhälsning av försäljarna.
‒Jag tänker på andra som inte kan svenska, som inte kan regler. De blir lurade. Stackars dem.
Eskilstuna-Kuriren har erbjudit Nordbox AB att kommentera uppgifterna. Företaget hade vid denna sidas pressläggning ännu inte svarat.