Liveträning vs virtuell träning – Niklas Holm testar och jämför

Liveträning med en peppande instruktör som eldar på, eller virtuellt med sällskap och instruktioner från en storbildsskärm? Eskilstuna-Kurirens Niklas Holm har provat att träna live med andra hårt tränande personer på Nordic Wellness, och virtuellt på egen hand på Member 24 Väster.

Jag är ensam i rummet och kan hålla mitt eget tempo.

Jag är ensam i rummet och kan hålla mitt eget tempo.

Foto:

Övrigt2017-09-04 13:35

LIVETRÄNING

Plats: Nordic Wellness, Eskilstuna

I samma stund som musiken drar i gång passet hörs instruktören Ingrid Fils röst i högtalarna. Uppe på scenen visar hon uppvärmningsövningarna framför oss drygt 15 personer i salen.

Passet är Grit strength av Les Mills, version 17, Ingrid Fils har bytt det ordinarie passet mot en tidigare version just denna dag. Några minuter in i passet börjar svetten drypa längs ryggraden, uppvärmningen är över.

[fakta nr="2"]

Det är stenhårt från början när det riktiga passet drar i gång och vi växlar mellan skivstång och en vikt i händerna, benen får pumpa ordentligt och byts sen om till att axlarna får jobba järnet.

‒Jag ser er killar nere i hörnet också, hörs Ingrid skrattande i högtalarna.

Övningar varvas med varandra hela tiden, Ingrid visar två nya varianter och går sedan runt i salen och uppmanar oss att öka tempot och rättar till eventuella fel.

‒Sträck på ryggen!

‒90 grader, gå ner djupare, öka farten!

Det är få andrum i passet, men när de kommer är de välbehövliga. Halvvägs in i passet forsar svetten ner över ryggen och pannan har torkats från svett flera gånger.

Nu blir det mycket armhävningar av diverse slag, brösten får jobba ordentligt samtidigt som Ingrids röst blir högre och nu känns det som att någon står med en piska bredvid och vill att jag ska köra hårdare. Brösten börjar säga ifrån lagom till att Ingrid glatt ropar i högtalarna att vi byter och övning. Burpees! Ner och göra en armhävning, upp och ett högt hopp upp i luften, upprepa. Efter fyra-fem djupa armhävningar känns det att brösten fått arbeta ordentligt.

‒Om man vill göra det tyngre kan man gå ner och göra en armhävning i bottenläget, som Niklas gör här, ropar Ingrid glatt så hela rummet hör.

Vadå? Går inte alla ned och gör en armhävning i bottenläget på en burpees? Fy fan, jag kör tydligen hårdare än jag behöver...

‒Nu ökar vi lite till sista här, ge järnet nu!

Ingrids röst ekar i salen, svetten rinner ner längs hela kroppen och klockan visar att vi snart har avverkat 25 minuter av passet. Bara fem minuter kvar innan det blir vila för resten av dagen. Vi avslutar med magövningar och det känns lite som vila jämfört med vad vi har pysslat med tidigare under passet. När musiken tystnar och Ingrid säger att vi jobbat på bra känns det skönt att passet bara varade i 30 minuter. Med det här tempot och med Ingrid påhejandes en meter ifrån emellanåt så är jag andfådd men inte helt slut. Rent styrkemässigt hade jag mycket kvar att ge, men flåset var det sämre med.

Fördelar: Att ha en instruktör som eldar på under ett helt pass gör klart att man tar i mer, i alla fall jag. Flera gånger under passet såg jag Ingrid rätta till personer som inte gjorde riktigt på rätt sätt, en klar fördel för att träna fel ger i längden skador. Har man en fråga under passet får man svar, och det är viktigt om man känner sig osäker. Oavsett om man är vältränad eller som jag nybörjare på pass får man hjälp att pressa sig så mycket som instruktören tror man klarar av, väldigt stor fördel om man vill ha ut max av ett pass. Är man tävlingsmänniska är det lätt att snegla på de andra killarna i salen för att se vad de klarar av, klart man inte vill vara sämre och då tar man i ännu mer.

Nackdelar: Inte många saker jag kan komma på, om man inte gillar att ha folk omkring sig som svettas och stönar kan man se det som en nackdel.

Vilka är fördelarna med att ha en instruktör under ett pass?

‒Det säkerställer att övningarna utförs tekniskt rätt, korrigering kan ske på individnivå för att förhindra skador och för att få ut maximal effekt av övningarna. Instruktören kan motivera både enskilda och gruppen som helhet att höja sin prestation utifrån deras befintliga fysiska förmåga. Du blir sedd och det är min erfarenhet att individen funkar så att man biter ihop och gör de sista repetitionerna om det finns både en coach och andra deltagare i ens närhet, säger Ingrid Fils med ett ständigt leende på läpparna.

Hur många pass håller du varje vecka, och vad är det för pass?

‒Jag har fyra pass i veckan här på Nordic Wellness, det är Grit strength, Cross cage och Body attack.

Hur länge har du varit instruktör?

‒Jag har varit instruktör i ett år.

[fakta nr="4"]

VIRTUELL TRÄNING

Plats: Member 24 Väster, Eskilstuna

Musiken drar i gång i högtalarna och två instruktörer börjar instruera dagens pass på en storbildsskärm över nästan hela väggen, cirka 2x4 meter stor. Passet börjar intensivt och den ena instruktören visar övningen och den andra en alternativ övning, språket är engelska.

Passet är Grit strength av Les Mills, ett avancerat cardiopass på 29 minuter där det är full fart hela tiden. Passet hålls av två instruktörer, Tau Siolo och Romain Prevedello. Framför instruktörerna står en skara träningsmänniskor som kör passet tillsammans med mig, rent virtuellt.

Vi börjar med några minuters uppvärmning med lätta vikter innan huvudpasset startar. Tydliga genomgångar av övningarna gör att man lätt kan följa med i programmet, även som nybörjare. Övningarna byter av varandra i ett vilket gör att man hela tiden måste vara fokuserad på skärmen så man inte missar något. Jag är ensam i ett stort rum så jag behöver inte känna av att jag är i vägen för någon annan vilket är skönt. Jag kan lätt hålla mitt eget tempo och behöver inte känna mig stressad eller utmanas av att någon bredvid mig kör tyngre vikter eller håller ett snabbare tempo. Allt går som sagt i min egen fart.

Instruktörerna beskriver övningarna och pratar under hela passet, jag får dock inte känslan av att de försöker få mig att pressa mig hårdare, vilket jag personligen skulle önska. Jag kan lätt följa varje övning som genomförs och kör dem kontrollerat. Det är nästan som att vara på ett riktigt pass med hög musik, tempo och mitt eget svett som forsar ner längs ryggraden. Passet är som sagt väldigt intensivt och de 29 minuterna är snabbt avklarade utan några större frågetecken från min sida.

Fördelar: Med detta sätt att träna kan jag när som helst i stort sett träna ett pass med instruktör, både på egen hand eller om jag vill ta med kompisar att träna tillsammans med. Jag tyckte det var skönt att köra ensam då jag inte är någon van person som kör pass i normalt fall. En annan fördel är att det finns mängder av pass att välja på, allt från nybörjare till avancerade program. Det är lättare att få variation på samma sorts pass då de oftare byts ut än på de flesta gym med vanliga pass med instruktör.

Nackdelar: Efter passet kändes det som om jag hade mycket kvar att ge, hade förmodligen valt allt för låga vikter på stången och på de lösa viktplattorna som användes under passet. Om man inte är en van träningsmänniska är det lätt att man gör övningarna fel och kan skada sig, man har ingen person som ser en och kan rätta till eventuella misstag om man gör dem. Om man är tävlingsmänniska så saknas konkurrensen, eller rättare sagt någon att jämföra sig med, om man vill det. Det är lätt att välja fel vikter och det finns ingen att fråga om vad man behöver. Passet körs på engelska vilket kan vara svårt för vissa, dock så visar instruktörerna alla övningar så man ser vad som ska göras. Men om man behöver spänna vissa kroppsdelar för att övningen ska ta på rätt ställe så blir det svårare när det förklaras på engelska, speciellt när man börjar bli lite trött i både kropp och knopp.

När började man med virtuell träning i Sverige?

‒Det började för ungefär fem år sedan, säger Dorotka Baburin som är produktansvarig för virtuell träning på gymkedjan Member 24.

[fakta nr="1"]

Hur många anläggningar finns det i Sverige som har det?

‒Det är en bit över 50 träningsklubbar i Sverige som erbjuder virtuell träning i någon form, i Eskilstuna är det bara på Member 24 Väster som har virtuella rum.

Finns det flera gymkedjor som har denna sorts träning på sina anläggningar?

Jag vet inte om andra gym eller gymkedjor har lokaler med virtuell träning (Bland annat har Sats, Actic, Nordic Wellness, och Fitness24Seven virtuell träning på minst en klubb i Sverige, redaktionens anmärkning), dock vet jag att Sats och Nordic Wellness har så man kan träna egna pass online i hemmet. Jag kan dock säga att det nog hör till ovanligheterna att man byggt upp en hel sal anpassad just för virtuellt såsom Members 24 virtuella rum.

Vad ser du för fördelar med virtuell träning?

Det är ett bra komplement till vanliga pass. Man kan träna vilket pass som helst när som helst. Det finns många olika instruktörer att välja bland. Man kanske inte vill ha en instruktör som står och skriker bredvid en eller på scen.

[fakta nr="3"]

Att jämföra virtuellt med live kanske är att jämföra äpplen med päron då all träning är individuell.

SUMMERING

Jag har provat att träna Grit strength både virtuellt och live med en instruktör som eldar på mig personligen. Jag kör vanligtvis inte pass utan tränar styrka på gymmet och springer utomhus, så detta blev ett test utan förväntningar.

Vad passade mig bäst?

Första passet jag körde var det virtuella på Member 24 Väster. Måste erkänna att det var lättare att inte ge max när man är ensam i en stor sal och en storbildsskärm framför mig med en instruktör på film. Med en ettrig instruktör på Nordic Wellness nära inpå sig som ser och hör allt var det inte lika lätt att dalta med vikterna och köra ett eget lite lugnare tempo. Cirka 30 minuter varade passen och jag kan utan omsvepningar säga att Grit strength på Nordic Wellness med Ingrid Fils som värsta diktatorn gjorde mig mer död än levande. Men var det det jag var ute efter? De flesta som går på pass gör det förmodligen för att få sällskap och träna med en instruktör som kan hjälpa till om det skulle behövas. Jag klarade alla övningar galant ensam i det stora tomma rummet på Member 24 Väster.

Men var det kul att stå där ensam och köra virtuellt? Svaret är nej.

Kände jag piskan som pressade mig till max? Svaret är även här nej.

Fick jag ut det jag förväntade mig? Här kommer ännu ett nej.

Efter 30 minuter på Nordic Wellness var jag nästan helt slutkörd, svetten forsade ner över hela kroppen. Tiden för återhämtning var lång, i stort sett hela helgen om jag ska vara riktigt ärlig. Flåset är kanske inte mitt bästa men jag klarar i vanligt fall av att springa en mil på under 45 minuter utan större ansträngning. Ingrid Fils eldade på alla på Nordic Wellness och gav en extra kick när den behövdes som mest.

Hade jag nytta av personerna som tränade runt omkring mig? Absolut, de fick mig att ta i mer, kanske både positivt och negativt.

Kände jag att någon flåsade mig i nacken om jag körde för lätt? Garanterat, onda ögat såg mig, men med en glimt i ögat så klart.

Fick jag ut det jag förväntade mig av passet? Japp, är man nästan helt slut har passet tagit ut sin rätt.

För mig vinner fördelarna med att träna live överlägset.

Att jämföra virtuellt med live kanske är att jämföra äpplen med päron då all träning är individuell. Det finns säkert träningsmänniskor som föredrar det virtuella och det kanske även är framtiden, men det var inte riktigt min grej, om vi säger så.

Visst finns det fördelar med att träna virtuellt men för mig vinner fördelarna med att träna live överlägset, med en mycket drivande instruktör intill. Men detta var bara ett individuellt test, för mig är styrka på gymmet och löpning utomhus överlägset mycket roligare än att träna pass, oavsett virtuellt eller live.

Dorotka Buburin

Ålder: 41 år.

Yrke: tränare och utbildare åt Les Mills Nordic samt arbetar som konsult i träningsbranschen, främst med branding samt konceptutveckling.

Bakgrund: Jobbat med träning i över 20 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!