Det här visar siffror som LRF konsult som för sjätte året i följd har analyserat lönsamheten för svenska småföretag med mellan noll och tio anställda.
Rapporten som LRF Konsult lade fram i går baserar sig på 6 600 småföretagares årsbokslut för 2017 och tittar närmare på de fem branscherna handel, bygg, transport, service och konsulttjänster.
En som är glad åt undersökningen är LRF konsults kontorschef i Eskilstuna, Peter Fhinn, som menar att man härmed slår fast att småföretagandet är en stor och viktig del av det svenska näringslivet.
‒Vi ser också till vår glädje att det blir lättare och lättare att bli småföretagare, säger han.
Dels pekar han på de förenklade årsredovisningsreglerna som har införts, dels pekar han även på exempelvis att man från och med i fjol kan ansöka om digitaliseringsstöd i 18 län i Sverige.
‒Det finns sammanlagt 35 miljoner att ansöka om för den som vill utveckla färdigheter i e-handel och för dem som vill utveckla exempelvis marknadsföreningen för att nå sina kunder, säger Peter Fhinn.
Den genomsnittliga lönsamheten för alla fem branscherna ökade i hela landet till 24,3 procent av den totala omsättningen, och här drar konsultbranschen som ett lok med sin ökning till 26,3 procent, byggbranschen följer tätt därpå till en nivå i linje med 25,5 procent, och transport är god trea - de landar på 24,3 procent av omsättningen och skuggas av servicebranschen som når 23,6 procent av den totala omsättningen.
Handels sladdar och redovisar en når en i sällskapet ganska blygsam nivå med 9,9 procent av omsättningen.
Står man i valet och kvalet vilken bransch man bör satsa på kan siffrorna vara en vägledning.
‒Handels är en bransch med avsevärt mindre marginaler, och det syns väl tydligt på att elkedjor, sportbutiker och kläder blir färre och färre, säger Peter Fhinn.
Till branschen för konsulter hör föreläsare och bloggare och så kallade influencers som tippas bli fler och fler inom en snar framtid.
I fjol var Sörmland och Gotland som bildar en gemensam region den region som hade de bästa siffrorna i hela landet.
I årets mätning är Sörmland/Gotland nedknuffade till en sjätteplats medan Uppsala tagit över förstaplatsen här är 27,9 procent av omsättningen en vinst. I jämförelse med mätningarna från året 2016 är det en ökning med 1,3 procent.
‒Förklaringen till den höga lönsamheten i Uppsala beror på att de hade de lägsta totala kostnaderna under 2017, säger Peter Fhinn. Kostnader för lokaler, personal och transporter.
Jämför man med siffrorna i Stockholm så hade man här 20,2 procent av omsättningen och att den ökningen inte blev större tillskrivs de höga kostnaderna i Stockholm.