"Man undviker att säga till tränaren att man har mens"

Är mens något som man pratar öppet om inom idrotten, eller ett tabu man håller tyst om i en manligt dominerad idrottsvärld? Matilda Plan, 18 år och Emilia Orest, 15 år, undviker helst att prata om mens. De säger hellre att de har ont i huvudet.

Matilda Plan och Emilia Orest tycker att det är pinsamt att tala om att man har mens för manliga tränare.

Matilda Plan och Emilia Orest tycker att det är pinsamt att tala om att man har mens för manliga tränare.

Foto:

Övrigt2017-05-06 06:00

Trots att mens-tabut inom idrotten tidigare har problematiserats av elitidrottare som skidåkarna Anna Dyvik och Maria Rydqvist och fotbollsspelaren Lotta Schelin med flera, verkar tabut än leva kvar. För Matilda Plan, som spelar både bandy och fotboll på elitnivå, i Västerås respektive Eskilstuna United, och har manliga tränare i båda sporterna, är mens något hon undviker att prata om med tränarna. Och det trots att det är hennes egen pappa Fredrik som tränar henne i bandy.

– Jag kan säga det till min pappa men jag gör inte det, man tänker nog att de ändå inte förstår. Det är nog därför man inte berättar för män om mens, säger hon.

Emilia Orest, ryttare från Vingåker som tävlar för Kumla, håller med. Hon har en kvinnlig huvudtränare, vilket hon tycker underlättar, på tal om mens.

– Det är lättare att prata med kvinnor om det, man känner sig mer bekväm.

Egentligen tycker både Matilda och Emilia att det borde vara lika lätt att prata om mens med män som kvinnor. Men ändå är det pinsamt.

– Jag tror att det är en norm som samhället har skapat, om någon skulle våga säga att den har mens kanske jag skulle det också, men det är inget jag har tänkt på eftersom jag inte har haft mensbesvär, säger Matilda.

Killar kan tycka att mens är äckligt. Det är något både Matilda och Emilia har hört. En föreställning som sitter som en spärr i huvudet, menar Emilia.

– Man har ju hört det och tänker att de tycker så, men ändå vet man inte om det är sant. Samtidigt borde man kunna tänka att de får tänka vad de vill utan att behöva bry sig om det.

Men ändå tycker ni båda att det är pinsamt att prata om det, delvis för att ni tror att killar och män tycker att mens är äckligt?

– Ja, det är svårt att ta tag i det. Men man vill att det inte skall vara så här, säger Emilia.

Varken Emilia eller Matilda lider av mensbesvär, och har därför inte känt ett behov av att tala om för sina tränare att de har mens. Men för de idrottare som har mensvärk eller lider av andra mensrelaterade problem, kan det vara en stor lättnad att kunna prata om det. Därför är det viktigt att idrottsförebilder lyfter ämnet och pratar om mens-tabut inom idrotten, så som fotbollsstjärnan Lotta Schelin har gjort, tycker Matilda. Det kan underlätta för yngre idrottare att våga prata om det.

– Jag tror att det gör jättemycket, speciellt för unga.

En manlig förebild skulle kunna ha ännu större effekt när det gäller just mens, tycker Emilia.

– För att få den bästa reaktionen, säger hon.

Så kan kroppen påverkas av mens

Hur mycket man påverkas av mensen är individuellt, och vissa känner inte av något alls, medan andra lider av mensvärk eller humörsvängningar.

Mensvärk innebär att det kan göra ont i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet eller nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren och kan ge upphov till yrsel och kallsvettning.

Man kan få diarré eller lida av illamående. Diarrén kan bero på att man har höga halter av hormonet prostaglandin i kroppen under menstruationen.

Man kan lida av premenstruellt syndrom (PMS) eller premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS), som innebär att man kan få humörförändringar och andra besvär dagarna före mensen börjar. Det kan innefatta både humörförändringar och fysiska besvär, och kan leda till att man känner sig orolig, ångestfylld eller energilös. Huvudvärk, svullnad i kroppen och ömhet förekommer också. PMDS, är en svårare form av PMS som påverkar hela tillvaron och kan leda till att man hamnar i konflikt med andra eller vill vara ifred. Symtomen kan vara så svåra att de liknar en depression eller ångestsjukdom.

Lågt blodvärde och trötthet, om man har riklig mens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!