Trots att mens-tabut inom idrotten tidigare har problematiserats av elitidrottare som skidåkarna Anna Dyvik och Maria Rydqvist och fotbollsspelaren Lotta Schelin med flera, verkar tabut än leva kvar. För Matilda Plan, som spelar både bandy och fotboll på elitnivå, i Västerås respektive Eskilstuna United, och har manliga tränare i båda sporterna, är mens något hon undviker att prata om med tränarna. Och det trots att det är hennes egen pappa Fredrik som tränar henne i bandy.
– Jag kan säga det till min pappa men jag gör inte det, man tänker nog att de ändå inte förstår. Det är nog därför man inte berättar för män om mens, säger hon.
Emilia Orest, ryttare från Vingåker som tävlar för Kumla, håller med. Hon har en kvinnlig huvudtränare, vilket hon tycker underlättar, på tal om mens.
– Det är lättare att prata med kvinnor om det, man känner sig mer bekväm.
Egentligen tycker både Matilda och Emilia att det borde vara lika lätt att prata om mens med män som kvinnor. Men ändå är det pinsamt.
– Jag tror att det är en norm som samhället har skapat, om någon skulle våga säga att den har mens kanske jag skulle det också, men det är inget jag har tänkt på eftersom jag inte har haft mensbesvär, säger Matilda.
Killar kan tycka att mens är äckligt. Det är något både Matilda och Emilia har hört. En föreställning som sitter som en spärr i huvudet, menar Emilia.
– Man har ju hört det och tänker att de tycker så, men ändå vet man inte om det är sant. Samtidigt borde man kunna tänka att de får tänka vad de vill utan att behöva bry sig om det.
Men ändå tycker ni båda att det är pinsamt att prata om det, delvis för att ni tror att killar och män tycker att mens är äckligt?
– Ja, det är svårt att ta tag i det. Men man vill att det inte skall vara så här, säger Emilia.
Varken Emilia eller Matilda lider av mensbesvär, och har därför inte känt ett behov av att tala om för sina tränare att de har mens. Men för de idrottare som har mensvärk eller lider av andra mensrelaterade problem, kan det vara en stor lättnad att kunna prata om det. Därför är det viktigt att idrottsförebilder lyfter ämnet och pratar om mens-tabut inom idrotten, så som fotbollsstjärnan Lotta Schelin har gjort, tycker Matilda. Det kan underlätta för yngre idrottare att våga prata om det.
– Jag tror att det gör jättemycket, speciellt för unga.
En manlig förebild skulle kunna ha ännu större effekt när det gäller just mens, tycker Emilia.
– För att få den bästa reaktionen, säger hon.