Det är inte första gången Eskilstunatjejerna ska tävla i Svenska mästerskapen enbart för fjordhästar. Det här är deras tredje respektive femte start de kvalat in till och ambitionerna är högt ställda. Maria och Listra hoppas kunna gå för guld i klassen bruksridning och båda ekipagen satsar också på att kvala in till SM-hoppningen.
Tidningen hälsar på i stallet i Näshulta där båda hästarna står, granne med fjordhäststuteriet Koten, och där de tränats till perfekt tävlingsform. Fem, sex dagar i veckan rider de, och konditionsträning i skogen varvas med arbete på bana.
Maria Ahlin och Emma Norlund har känt varandra länge och ridit sedan barnsben. Sedan i våras delar de stall. Kärleken till denna galet söta hästras har de delat i ett antal år. Och nu är den för livet.
– Ja, en gång fjordhäst alltid fjordhäst, garanterar de. Maria klappar sig på överarmen. Där sitter Listra för evigt.
Emma minns hur hon var på ett fjord-SM i Örebro för ett antal år sedan, och fick upp ögonen för hur allround hästrasen är.
– Jag hade väl som många andra tänkt att fjordhästarna mest var bra att ha till skogsridning. Men nu såg jag att de användes och tävlades i allt; dressyr, hoppning, körning och bruksridning. Min dröm var alltid att ha en stor, svart häst med lång man. Det blev en liten gul med stubb.
Saga är Emmas andra fjordhäst, och tillsammans har de tävlat i flera olika klasser. Får Saga välja själv drar hon gärna en vagn för nästan hela slanten, men båda hästarna gillar att hoppa. Också Listra och Maria har tävlat i det mesta. Bruksridningen – där det gäller att bland mycket annat passera över en bro, vända i trångt utrymme, backa i vinkel, hoppa över hinder och flytta föremål – är deras bästa gren som Maria satsar på att vinna den här gången.
– Listra är en bestämd dam. Hon är alltid snäll, men tycker hon inte att det är en bra dag, då blir det inte bra.
De berättar att reaktionerna ute på tävlingsbanorna de senaste åren har gått från: "Vad gör ni här?" till "Va kul, en fjordhäst!".
– Fast den vanligaste frågan man får är fortfarande "Hur ser ni skillnad på dem?"
Den norska fjordhästen var ursprungligen arbetshäst, och importerades till Sverige i det syftet.
– De känns ju att de är lite gjorda för att gå i terräng, de är riktiga små bergshästar som verkligen är säkra på hovarna och tar sig fram överallt. Vi rider på många ställen inga andra ryttare skulle komma på tanken att rida, skrattar Maria.
Förutfattade meningar och myter om att fjordhästarna är sega och lata vill vännerna slå hål på.
– Visst älskar de mat, men vilken häst gör inte det? Och visst är de envisa, men får du dem bara över på din sida är de väldigt arbetsvilliga, uthålliga och användbara till mycket. Den moderna fjordhästen ser inte riktigt ut som rasen gjorde förr, den har avlats fram till en smidigare form. Gick den att likna vid en traktor tidigare är den mer av BMW i dag. Med fyrhjulsdrift – man kan inte bara sitta och traggla på en dressyrbana, den behöver ut i skogen mellan varven.
Fjordhästen är lite av en enmanshäst, berättar de, den tyr sig till sin favoritperson. Och det behövs inget tränat öga för att se att Maria och Listra, Emma och Saga är två dream teams. Dessutom är inte bara tjejerna goda vänner, deras hästar är fullkomligt oskiljaktiga.
– Saga fulkomligt avgudar Listra sedan första stund de träffades, berättar Emma.
– Och nu är de så tajta att de skriker efter varandra om de är skilda åt. Listra är Sagas lugn, och Saga ger Listra energi.
Förutom sina tävlingshästar har Maria och Emma varsitt ettårigt föl. Om några år är det kanske dags för dem att börja tävla.
– Att det finns ett SM för fjordhästar är det bara vi entusiaster som vet. Och egentligen behöver man förstås inte tävla med sin häst, bara att vara här ute med dem är en fristad från vardagen. Men du får ett kvitto på att all träning gett resultat.
– Och sen är det väldigt roligt att komma hem med en rosett.
Fjord-SM arrangeras 12-15 juli på Grevagården i Skövde. Förutom tävlingarna arrangeras också en utställning för att visa hur vackra fjordhästarna är.