Samma sak med LO, vars kampanjfilm sprider myter om att de borgerliga partierna tänker samarbeta med SD, göra folk arbetslösa, sänka löner och införa regler så att ingen får bli sjuk, äldre eller förälder.
Moderaterna i Borlänge vill inte vara sämre, utan spann förra veckan vidare på orosmolnet, och lanserade den digitala affischen: ”Det pågår en våldtäktsepidemi i Sverige – rösta för trygghet den 9 september”.
Värst är dock Sverigedemokraterna, som i sin valfilm beskriver Sverige med ord som ”massinvandring”, ”taggtråd”, ”kaos”, ”inbördeskrig” och ”terror”: ”Konflikten går mellan de som förstör vårt land och de som arbetar för att rädda det”.
Låt oss slippa den sortens budskap snart när valrörelsen går in i sitt slutskede. Låt oss inte behöva höra överdriven svartmålning av verkligheten, förvanskningar av andra partiers förslag, och utspel som bara syftar till att göra väljarna rädda.
Låt oss i stället få se politiker som fokuserar på vad de själva vill. Låt oss få läsa långsiktiga sammanhållna visioner – vilket samhälle vill varje parti skapa, om de har makten?
Det senare kommer förhoppningsvis att bli verklighet i kväll, om så bara under en dryg timme. Då arrangeras en debatt på politikerveckan i Almedalen, där jag är domare.
De deltagande politikerna får inte misstolka och svartmåla – då blir det stopp. Däremot får de gärna prata om ideologi, konkreta idéer, vad de aldrig kan kompromissa om och blocköverskridande beröringspunkter. Alltså snarare om vad som förenar än vad som skiljer. Vad man vill och varför det är bra, trumfar vad andra vill och varför de har fel.
Ulf Kristersson (M) skulle kanske kalla konceptet för ett vuxet samtal. Stefan Löfven (S) för ordning och reda i debatten.
Oavsett vilket borde idén få genomslag i valrörelsen.