Marielle Lahti ifrågasätter den styrande majoritetens miljömedvetande.
– Att det här har kunnat hända visar vilket klimat- och miljötänk som majoriteten har. Eskilstuna har tidigare utmärkt sig nationellt som en grön kommun. Man besöker oss från andra kommuner och vill lära av oss. Då är det olyckligt när vi eldar upp den biogas vi producerar, säger hon.
Marielle Lahti hoppas att energibolaget drar lärdomar av det som hänt.
– Jag hoppas att man lär sig en läxa av det här och att det inte upprepas i framtiden. Bolagets vd och ordförande borde initiera en översyn av de interna rutinerna så det inte inträffar liknande situationer igen, säger hon.
Ann-Sofie Wågström (S) är styrelseordförande i Energi och miljö AB. Samma dag som de första artiklarna publicerades tog hon kontakt med samtliga områdeschefer på EEM.
– Det har varit en olycklig process som vi måste dra lärdom av. Det får inte upprepas igen. Därför har jag sagt till alla berörda chefer att de ska gå igenom sina underlag. Jag vill veta att vi har ordentlig dokumentation på alla områden och rapportera det till styrelsen.
Varför har Eskilstunaborna inte informerats om den stoppade gasledningen?
– Det kan jag inte svara på. Vi i styrelsen informerades i vart fall. Det är bra att vara så öppen man kan. Det här är inget att skämmas för.
Hur kunde det hända?
– Bolaget hade inte alla handlingar i ordning och man har tvingats komplettera ansökan i flera omgångar. Det är en brist.
Är det rimligt att det ska ta mer än tre år för att förnya ett tillstånd?
– Jag kan känna att miljö- och räddning inte heller riktigt visste vilka handlingar de skulle fråga efter. Ingen av parterna visste riktigt hur man skulle hantera det här.
Är det inte upp till EEM att veta vad lagstiftningen kräver så att tillsynsmyndigheten inte ska behöva lägga ett förbud?
– Jo, det håller jag med om. Men jag tror att en hel del föll mellan stolarna när vi bytte chefer och personal i samband med bildandet av ESEM.