Munktellbadet kan bli privatägt

Kommunfastigheter för dialog med en privat aktör som vill driva eller köpa Munktellbadet.

Det kostade 370 miljoner kronor att färdigställa det nya badhuset i Eskilstuna, som invigdes i maj.

Det kostade 370 miljoner kronor att färdigställa det nya badhuset i Eskilstuna, som invigdes i maj.

Foto:

Övrigt2017-01-27 06:22

Slutnotan för det nya kommunala badhuset som invigdes i maj hamnade på cirka 370 miljoner kronor. Anläggningen har en unik miljöcertifiering och byggnaden är nominerad till det prestigefyllda priset "Årets Bygge" som ges ut av tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

Redan några månader efter premiären aviserade bolaget Tagehus Bad och Fritid, som genom dotterbolaget Medley driver 35 badanläggningar i landet, sitt intresse för anläggningen.

Huruvida Munktellbadet ska gå samma väg som Parken Zoo gjorde i fjol, och privatiseras, talas det dock officiellt tyst om.

Kommunfastigheters vd Marica Johansson medger att det "funnits en dialog". Hon betonar dock att det inte finns något uppdrag kring vare sig försäljning eller förändring av driftsformen.

‒Vi har blivit uppvaktade av intressenter och har fått ta del av hur de jobbar. Det är allt. Något mer har vi inte öppnat för och det finns inga fler möten fastställda, säger hon.

Bostadsbolagets styrelse godkände dock på decembersammanträdet att "vd för en fortsatt dialog med intressenter till Munktellbadet".

Enligt bostadsbolagets styrelseordförande Bertil Andersson (M) är diskussionerna kring en eventuell försäljning inte känd i någon större krets.

‒Nej, det är nog inte allmänt känt att vi håller på med det här, säger han.

Frågan om en badhusförsäljning eller driftsförändring har ändå nått stadshuset, och i vart fall en representant för Kommunfastigheters ägare – kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Under 2016 träffades Kommunfastigheters ordförande Bertil Andersson (M), Jimmy Jansson och en representant för Tagehus. Mötet var av "informell art" och är inte protokollfört.

‒Vi hade ett par informella arbetsmöten under förra året med representanter för Tagehus, säger Bertil Andersson.

Enligt styrelseordföranden har Eskilstunas gensvar på inviten hittills varit försiktigt positivt.

‒Vi har sagt att det kan vara intressant, och att vi vill se vad de har att komma med. Tagehus har presenterat ett upplägg och så småningom får vi ta ställning till om vi vill gå vidare, och om det i så fall ska ske med Tagehus, säger han.

För Eskilstuna Kommunfastigheter skulle det vara välkommet med ett tillskott i kassan. Kostnaderna för nyligen avslutade, pågående och planerade projekt uppgår till hundratals miljoner, om inte i miljarder kronor.

‒Det är en av de faktorer som vägs in. Vi ska ha en väldigt bra badverksamhet för Eskilstunaborna och andra besökare. Men Eskilstuna står inför ett omfattande investeringsprogram. Vi bygger bostäder, arenor, förskolor, äldreboenden, vanliga skolor och vi uppgraderar fastighetsbeståndet. Så visst skulle pengarna vara välkomna, säger han.

Bertil Andersson ställer sig heller inte främmande för att "bara" lägga ut driften till en privat entreprenör.

‒Under förutsättning att man kan säkra att tjänsten blir bra för kommuninvånarna, tror jag att ett företag som exempelvis Utrustningen är komplicerad som i en processindustri och Tagehus har teknisk kompetens och erfarenhet.

En eventuell försäljning av Munktellbadet kräver dels ett beslut av kommunfullmäktige, dels en offentlig anbudsprocess.

‒ Nu jobbar vi förberedande och utreder möjligheterna. Om vi kommer fram till ett förslag så återkommer vi, annars lägger vi ner det. Jag tror inte att det händer något under det här året.

Vad tror du att Eskilstunaborna tycker?

‒Många tycker nog att det är fint att äga ett badhus. Men det viktigaste är att tjänsten är bra, att det finns kunnig personal, långa öppettider och där verksamheten sköts perfekt och har rimliga entréavgifter.

Var står du själv i frågan?

‒Det är bra med entreprenörer och jag prövar gärna den modellen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!