‒I efterhand är det ju lätt att konstatera att jag var dum som betalade i förskott. Jag lät mig ryckas med eftersom det var ett bra pris, säger Anders Persson.
Han och hans fru Birgitta Bäck är pensionärer. Deras tomt nära Vansö utanför Strängnäs är på tre hektar och det var där de skulle ha använt grävmaskinen.
‒Jag har letat efter en grävare ett tag och den här hade bara legat ute några timmar när jag såg den. Det var helt klart en kanonaffär och det var väl det som var lockbetet, säger Anders Persson.
Säljaren pratade norrländska och uppgav ett personnummer som går till en 67-årig man i Västernorrland. De kom överens om att maskinen skulle levereras direkt till Anders och Birgittas tomt eftersom 67-åringen hade en annan transport som skulle passera Strängnäs på väg mot tyskland.
‒När vi hade satt in pengarna ringde han upp och sa att maskinen var på väg.
Eftersom de hade ständig kontakt med säljaren tog det ett par dagar innan Anders och Birgitta anade oråd.
‒Det tar ju några bankdagar innan pengarna går över. Plötsligt ringde han från en ny telefon och sa att han tappat sin gamla mobil i toaletten och hade ett nytt nummer. Det visade sig gå till en helt annan person i Ljusdal.
Anders Persson skakar på huvudet när han berättar om sitt misstag.
‒Jag skulle naturligtvis ha stannat vid en mindre handpenning. Det inser man ju i efterhand.
Där och då började Anders och Anita förstå att de hade blivit lurade. Den 67-åring som sålt maskinen till dem finns på riktigt, men tycks ha fått sin identitet kapad av någon annan.
Blocket, som förmedlade affären, uppger i mejl att de inte kan göra mer än att ta bort den falska annonsen från sin sajt, vilket säljaren ändå hade gjort själv. Banken, som förmedlat pengarna, vill inte uppge vem den verklige mottagaren var på grund av banksekretessen.
Men Anders och Birgitta behöver inte nödvändigtvis stå helt rättslösa efter bedrägeriet. Inte om polisen lyckas spåra den verklige säljaren med hjälp av bankkontonumret.
Det tror polisens presstalesman Tommy Torngren att man kan klara, med hjälp av de uppgifter som Anders och Birgitta ändå har om sin okände affärspartner. Kontonumret i fråga förekommer dessutom i fler anmälningar, enligt uppgifter till Eskilstuna-Kuriren.
‒Om det inleds en förundersökning kan vi plocka fram de uppgifterna och på det de själva har berättat låter det som om ett bedrägeribrott har begåtts i detta fall, säger Tommy Thorngren. Jag vet att många drar sig för att anmäla sånt här för att man tror att det aldrig händer något. Men bedrägeribrottsstatistiken talar ett annat språk.
Anders Persson är dock tveksam till om han kommer att få se sina 50 000 kronor igen. Han vill dock varna andra för att göra om samma misstag som han själv gjort.
‒Någonstans kan jag också tycka att ett stort företag som Blocket borde kunna ta ett större ansvar för transaktionerna. Till exempel att pengarna betalas till dem och att de bara betalas ut när varan är levererad. De har sådana erbjudanden redan i dag. Det borde vara standard om de vill bli betraktade som seriösa, säger han.
Blockets säkerhetsansvarige Thomas Bäcker, beklagar det inträffade.
‒Givetvis tycker vi att det är mycket tråkigt när sådant som drabbat Anders och Birgitta händer. En tröst är att det är ovanligt i förhållande till de tusentals affärer som genomförs varje dag på Blocket. Vi har även minskat bedrägerier som detta i stor omfattning, säger Bäcker.