‒Vi har lånat in keramik, målningar och skulpturer från privatpersoner här i Torshälla, men även lagt till en del ur våra egna samlingar berättar museets intendent Maria Hallberg.
Med vernissage i dag lördag, samsas lejon i lera med fiskstilleben, rundhyllta keramikmusikanter, lerkrucifix och ljusstakar under ett och samma tak. Utställningen spretar åt många håll, men det är också avsikten.
‒ Sammantaget ger det en bild av bredden i Allan Ebelings konstnärskap.
Allan Ebeling bosatte sig i Torshälla 1930 efter ett par år som konstnärlig ledare på porslinsfabriken Uppsala-Ekeby. Här gav han sig en rad olika material och tekniker i kast. Keramiken fanns med under hela hans konstnärskap, men han fortsatte också att måla och hyrde även in sig i ett plåtslageri och började göra skulptur i svetsad bilplåt - läs till exempel "Tors bockar" som så småningom göts i järn och placerades i Torshällaån.
‒En del av det vi nu visar tycks ha blivit till i en hast medan andra verk är mer genomarbetade, säger Maria Hallberg som förstått att Allan Ebeling ibland idkade byteshandel med sin konst.
När familjens kassa var skral tycks det ha hänt att keramikpjäser och stilleben använts som betalning för förnödenheter som kött, spik och bräder - eller som tack för kaffet eller lån av lokal.
Torshälla är smockat med jubileer i år. Förutom att själva stan fyller 700 och museet 20 så är det 120 år sedan Allan Ebeling föddes. Det firas både med en särskild skrift baserad på familjen Ebelings gästbok - de var fena på att hålla middagar - och en nyinspelad film om Allan Ebeling.
‒Fem personer som kände eller träffat konstnären har intervjuats och berättar om sina minnen. En av dem är en nu 97-årig konstnär som minns en middag hemma hos Ebeling när han själv var i 20-årsåldern.
Filmen premiärvisas den 20 september i samband med en jubileumshögtid på museet. Utställningen pågår till den 29 oktober.