Året var 1977 när Högskolan i Eskilstuna/Västerås slog upp portarna för första gången. I ett tidigt skede hade skolan sin centrala studieexpedition på Rinmangymnasiet. Sedan dess har 40 år gått och det uppmärksammar lärosätet på olika sätt under 2017, bland annat har skolan firat med tårtkalas tillsammans med studenterna. Men under november firas jubileet med att lyfta fram höjdpunkter i skolans historia.
I entrén har en jubileumshörna byggts upp där studenter, personal och andra nyfikna bland annat kan läsa om när skolan fick sina rättigheter att bedriva samarbeten med landstingen och stora företag i Mälardalen som varit avgörande för skolans utveckling. Där lyfts även händelser fram som gjort att MDH stuckit ut genom åren.
– Det som har varit unikt för Mälardalens högskola är att vi hade landets första kvinnliga rektor, Lillemor Kim som började -89. Men också att vi var första lärosätet i världen som miljöcertifierades, säger skolans nya rektor Paul Pettersson när han får lyfta fram några exempel från åren som gått.
Han själv är relativt ny på rektorsposten som han tillträdde i oktober förra året, men Paul Pettersson är långt ifrån ny på MDH. Han började som professor på skolan 2007 och beskriver sig själv som en MDH-produkt.
– Jag har ju ändå jobbat här i tio år, säger han och skrattar.
När vi står och pratar kommer några studenter fram och tar i hand och ställer frågor. En av dem är Patrik Svedling från Katrineholm som studerar första terminen på sjuksköterskeprogrammet. Bra kommunikationer var en av anledningarna till att han valde MDH.
– Jag har också en syster och en fru som gått här innan och jag har hört mycket gott om skolan, säger Patrik Svedling.
Jubileumsåret handlar inte bara om tillbakablickar utan även om framåtanda, enligt Paul Pettersson. Han ser mycket fram emot flytten till MDH:s nya campus som just nu byggs där Sporthallen låg. Invigning är tänkt till sommaren 2019.
Som rektor vill Paul Pettersson fortsätta utveckla skolans samarbeten med näringsliv och den offentliga sektorn. Han tror också på att ständigt se över utbudet av utbildningar, så att de matchar behovet från arbetsmarknad och studenter. Även forskningen kommer att prioriteras, mycket för att stärka MDH som varumärke.
– En central del blir att försöka få större anslag så att vi kan fortsätta utveckla forskningen. Utbildningarna bygger på vetenskap och med mer resurser kan vi höja nivån på utbildningarna ytterligare, säger Paul Pettersson.