Lorena Ramos berättar att det var efter nya partiet Vård för pengarnas valframgång 2014 som textmeddelandena kom i hennes telefon. Hon var oförberedd.
– Så är det när man blir offentlig person, men jag var ovan, säger Lorena Ramos.
Hennes namn och telefonnummer var som folkvald politiker i landstinget nu offentligt och publicerades i sörmländska tidningar. Det var hon inte heller beredd på, men kan acceptera.
Det kan hon däremot inte göra med inviter om att träffas.
– Det är inte acceptabelt, jag känner inte de här männen så det var inte okej, säger hon.
Meddelandena i hennes telefon återkom tre, fyra gånger. Hon tog reda på vilka telefonnumren tillhörde (enbart män). Men så upphörde de obehagliga meddelandena.
I dag är Lorena Ramos mer erfaren och partiet har skapat interna rutiner med bland annat en som är säkerhetsansvarig.
Landstingspolitiker Christina Södling (S) berättar också om vikten av stöd inom partiet. Med bara några dagar kvar till valet, 2010, stod hon och delade ut flygblad. Några, som hon uttrycker det, stadiga grabbar ställde sig och stirrade på henne. Några av dem började sätta upp klisterlappar.
– De ville skrämma mig så att jag skulle tystna, säger hon.
Aziz Alis, som varit partilös men som nu kandiderar för Liberalerna, tycker att klimatet även mellan politiker hårdnat i fullmäktigesalen (landstinget). Det är blickar och gester som han upplever som hotfulla.
– Som folkvald ska man respektera varandra, säger han.
Christina Södling säger att hon blivit omskriven som folkförrädare på en hemsida och att det blivit allt vanligare med hat och hot på nätet, i sociala medier.
– Det är ett väldigt, väldigt tråkigt läge, men ingen ska komma och skrämma bort mig från att jobba för demokratin, säger hon.