Föreningen ger sedan många år ut en årsskrift, och samma grupp som ansvarar för den har nu hjälpts åt att sammanställa besöksguiden. Målgruppen är människor som vill besöka området, från både när och fjärran.
‒Fogdöguiden är ett koncentrat av verksamheterna här. Den presenterar många föreningar och företag, säger Tomas Wahlqvist som har fotat, skrivit och redigerat den drygt 18 sidor tjocka broschyren.
Arbetet började för drygt ett år sedan.
‒Förra sommaren var jag ute en hel dag och tog bilder, säger han.
Under vintern har dokumentet sedan sammanställts och skickats till tryck. Arbetet med att dela ut de 3000 exemplaren har redan börjat.
‒Den ska finnas gratis där det finns turistinformation, på hotell och liknande, säger Anna-Stina Gustafsson, en av medlemmarna i hembygdsföreningen.
De drygt 15000 kronorna som det kostade att trycka upp broschyren har föreningen finansierat med hjälp av lokala företag. 16 lokala företag ställde upp och sponsrade projektet. Lilian Granbeck, ordförande för Fogdöns hembygdsförening, tycker att det är roligt att engagemanget är så stort.
‒Det känns som att det har hänt mycket här ute på senare tid, det blir mer och mer enighet. Fler vill vara med och engagera sig, inte bara hembygdsföreningen, säger hon.
I guiden finns det välkända besöksmål som Vårfruberga klosterruin och de tre kyrkorna i Helgarö, Fogdö och Vansö. Den gamla skolan från år 1800 har också en given plats. Men även Rällingeborgen, Ingjaldshögen och pilgrimsleden har egna kapitel i häftet.
‒Det finns också kontaktuppgifter för den som vill boka guidade turer, säger Tomas Wahlström.
Trots att Fogdöborna är flitiga när det gäller att arrangera allt från midsommarfiranden till bilträffar och idrottstillställningar finns det ingen lista med evenemang i broschyren.
‒Tanken är att Fogdöguiden ska gälla i två år, och då gick det inte att ha med evenemang eftersom det är en för lång tid. Vi har valt att ta med hänvisningar till de olika verksamheternas hemsidor i stället, säger Tomas Wahlström.