Anders Ekman, chef på stadsmiljö- och servicekontoret som fått i uppdrag att förverkliga politikernas beslut om p-avgifter, låter inte förvånad.
Snarare tvärtom.
– Jag hade förväntat mig fler mejl och samtal med synpunkter. Det är första gången i Strängnäs kommuns historia som man inför p-avgifter, så det skulle förvåna mig om man bara sade ”jahapp”.
Vad tänker du om alla tomma parkeringar den första veckan?
– Jag kan tänka mig att i och med att Strängnäs inte är en så stor stad, så kanske vissa väljer att parkera på ytor som har 24-timmarsparkering, och promenera till resecentrum. På gatorna runtom resecentrum har vi i god tid skyltat med fyratimmarsparkering, så att de boende där inte ska uppleva att parkeringarna plötsligt är belamrade, säger Anders Ekman.
Ett gratis parkeringsalternativ som fyllts på ovanligt mycket under veckan är vid Nabbviken, en kort promenad från resecentrum.
– Jag reflekterade också över det. Det står alltid bilar där, men fler nu. Parkeringarna är ju tänkta till kolonilottsområdet och för folk som har båtar i viken – samtidigt är det en publik parkering så det är inte fel att stå där, säger Anders Ekman.
Han menar att det är på tok för tidigt att utvärdera betalparkeringarnas effekt.
– Vi får spola fram en månad, oktober ut, och se hur det går. Huvudincitamentet till en centralstation är att så många som möjligt ska kunna välja något annat än bilen. Det blir säkert nån form av enkätundersökning, säger Anders Ekman.
Om parkeringarna fortsätter gapa tomma, vad tror du händer då?
– Det är klart, då har vi kanske lyckats fullt ut med vårt uppdrag – att så många som möjligt går och cyklar till stationen i stället för att ta bilen. Kanske är det det vi ser redan nu – att avgifterna fått resenärer som bor säg en halv eller en kilometer från stationen att bestämma sig för att börja gå eller cykla.
Cyklisten Hannu Lounela stannar till just när tidningen besöker den nästan tomma utomhusparkeringen.
– Här brukar folk nästan slåss om platserna, konstaterar han.
Själv cyklar han nästan alltid till och från sitt dagliga pendlingståg, men han har noterat hur parkeringarna tömts den senaste veckan.
P-avgifterna är kontraproduktiva, menar han.
– Om kommunen vill att fler ska ställa bilen och åka kollektivt så ska det vara enkelt och billigt, inte svårt och dyrt. Då hade det kanske varit bättre att inte bygga fullt så stort och dyrt och i stället låta det fortsätta vara gratis? funderar Hannu Lounela som påpekar att Strängnäs i mångt och mycket är en pendlarort.
– Då sätter man inte avgifter på sånt som är nödvändigt för att pendla.
Och apropå avgifter:
– Vad kostar det? undrar Hannu Lounela.
Vid betalparkeringarna finns informationsskyltar om hur man betalar – via en mobilapp eller en betalterminal – men inga priser är angivna. Inte heller vid betalterminalen utanför entrén till resecentrum.
Tidningen skickade frågan vidare till Anders Ekman.
– Just det, det har du rätt i, att det inte finns några priser uppsatta. Det är ju rimligt att man vet vad det kostar innan man ställer bilen eller påbörjar sin parkering. Jag tar med mig den synpunkten till Cale, som står för betalsystemet. Vi är absolut öppna för synpunkter och förslag.
Under den första veckan fick Anders Ekman också ett annat förslag – att det månadskort man kan köpa ska kunna gälla för flera bilar i samma familj.
– Det är en bra idé och den tar vi också med oss till Cale.