Hornuddens trädgård ligger vackert beläget på Aspö strax utanför Strängnäs. En smal och krokig väg som knappt tillåter möte välkomnar oss fram sista biten mot gården.
‒Vissa har svårt att backa, av olika skäl, och alla ser inte mötesplatserna så det skapar osäkerhet hos en del besökare. Vi hade önskemål i början om att fraktbilarna skulle komma på förmiddagen för att undvika möten, men vi är kanske för små och det inte fungerar med deras logistik så vi fick inget gehör för det. Men nu ska det byggas en ny väg till anläggningen, så att man kan se eventuella mottrafikanter från långt håll, säger Karin Sjöstedt, som tillsammans med sin man Mats Sjöstedt driver den miljöcertifierade trädgården med kravmärkt restaurang, café och gårdsbutik.
Paret har odlat ekologiskt i över 35 år och började i samband med att de skulle bli föräldrar.
‒Man vill göra rätt och inte belasta miljön eller människor. Vi ville inte mata vår son med sådant som är besprutat, så för oss fanns det inget annat, berättar Karin Sjöstedt innan Mats fyller i.
‒Går det inte med ekologiskt får det vara. Vi tar inte det konventionella valet om inte det ekologiska finns, och finns det bara ekologiska äpplen från Argentina köper vi inte alls. Det ska vara så närproducerat det går och vi kan klara oss utan äpplen några månader om de ekologiska europeiska är slut för säsongen.
De upplever också att allt fler medvetna barnfamiljer vill ha ekologiskt nu jämfört med tidigare, då snittåldern på kunderna var högre. Något som förstås glädjer paret.
‒Vi kan nog känna att vi jobbar i medvind bland konsumenter, medan vi på annat håll jobbar i motvind, menar Karin Sjöstedt.
Hon menar att av de tuffaste utmaningarna är att produktionen kostar allt mer, samtidigt som försäljningspriset står stilla.
‒Vi får inte till en förändring om man inte förändrar förutsättningarna. Något konkret måste göras. Det ska inte vara konventionellt mot ekologiskt, utan vi måste jobba tillsammans för en hållbar livsmedelsproduktion.
För att utveckla verksamheten arbetar därför Hornuddens trädgård med många olika projekt. Förutom caféet, restaurangen och gårdsbutiken bedriver de även hemkunskap för högstadieelever under ett antal veckor vintertid. Dessutom har sonen Johan Sjöstedt köpt upp Stallholmens musteri och tanken är att musteriet ska flytta in på gården.
Redan nu har han producerat äppelmust av olika slag i Hornuddens namn.
‒Vi har en spretig verksamhet, men så måste det vara. Man måste stå på många olika ben, berättar Karin Sjöstedt.
Utöver detta har Hornudden även startat en andelsträdgård. Vilket innebär att kunder har möjlighet att teckna en viss del av årets produktion i form av en grönsakslåda från juni till slutet av oktober. Sammanlagt blir det 20 grönsakslådor per kund till en kostnad av 6 000 kronor. Och för Hornudden innebär det att man får in pengar i förskott som blir viktiga för verksamheten.
‒Det gör att vi kan öka produktionen och få ut kunskaper, vilket ligger i vårt intresse. Och kunderna vill verkligen vara en del av något större och bidra till Hornuddens utveckling. Det värmer i hjärtat och det blir bra förskottspengar som underlättar driften, berättar Karin Sjöstedt.