Ökad oro gynnar populismen: "Lyckas med sina strategier"

Det samlade orostrycket är ett tecken på att populismen lyckas med sina strategier att så misstro i samhället.

Anders Mildner är författare och föreläsare med en bakgrund som journalist. Han har bland annat varit ledarskribent på Expressen och debattchef på Svenska Dagbladet.

Anders Mildner är författare och föreläsare med en bakgrund som journalist. Han har bland annat varit ledarskribent på Expressen och debattchef på Svenska Dagbladet.

Foto:

Övrigt2017-11-09 15:08

Det menar Anders Mildner, författare och föreläsare med lång journalistisk bakgrund. Han föreläser ofta om ämnet faktaresistens och pekar på två saker som enligt honom samverkar och bidrar till att befolkningen känner en oro för att utsättas för brottslighet som inte väger jämt med risken för densamma.

‒Dels handlar det om traditionella medier såklart, där brott och brottsrelaterade nyheter alltid lyfts fram. Det är inte fel att göra det, det är intressant för folk att veta, men det skapar en bild av vad som är viktigt och vi har kvällstidningar som ju säljer mycket på rädsla, säger Anders Mildner och fortsätter:

‒Dels handlar det om ej traditionell journalistik och en grupp människor som strategiskt försöker sprida bilden av att det är värre än vad det är i samhället. Det gör inte traditionella medier.

Det är ett av populismens mål att få oss att tro att samhället är på väg att kollapsa, säger Anders Mildner vidare.

‒De har som direkt mål att på webben, på sociala medier och i egna publikationer få oss att tro detta och så misstro mot till exempel den traditionella journalistiken och myndigheter. Det här samverkar lite fiffigt i en växande samhällsdiskussion.

På sociala medier, som är känslobaserade, delas saker okritiskt. Brott, utsatthet, rädsla och oro fungerar väldigt bra och får väldigt bra spridning, säger Anders Mildner vidare.

‒Det samlade orostrycket är ett tecken på att populismen lyckas med sina strategier. Misstron kommer fortsätta växa, säger Anders Mildner och avslutar:

‒Alla kan börja med att tänka över och se över vilken information man delar och var den kommer ifrån. Där kan alla dra sitt strå till stacken, säger han.

Faktaresistens

Faktaresistens är ett förhållningssätt som innebär att man inte låter sig påverkas av fakta som talar emot ens egen uppfattning. Den egna uppfattningen grundas i stället på till exempel konspirationsteorier.

Källa: Nyord 2015 Språktidningen

Vid varje nyår utkommer Språktidningen och Språkrådet med en lista över de senaste tillskotten i det svenska ordförrådet. Språkrådet ansvarar för språkvården i Sverige och är Sveriges officiella organ för språkvård och språkpolitik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!