Ett steg i förvandlingsarbetet är att starta räknestugor runt om i landet.
I dag driver Mattecentrum 116 räknestugor i 34 städer från Kiruna i norr till Malmö i söder. Och den allra nyaste räknestugan öppnade i Eskilstuna i går.
‒Det ger ökad förståelse för matematik. Speciellt eftersom vi får mer personlig hjälp här än vad det finns möjlighet till i skolan, säger Shirley Le som studerar på samhällsprogrammet på S:t.Eskils gymnasium.
Två timmar nästan varje måndag finns volontären Mahmoud Ramadan på plats på Stadsbiblioteket i Eskilstuna för att lära ut vad han kan om matematik.
‒Vi räknar väl med mellan 15 och 20 studenter och framför allt handlar det väl om gymnasieelever, säger Maurits Larenas, som själv hade det ganska tufft med matten från första början.
‒Jag tillhörde nog dem som menade på att matte många gånger var onödigt svår att få ett grepp om. I dag tycker jag att det är kul.
Än i dag är han inte helt ense med de kapitel i matten som handlar om grafer. De är lite abstrakta i Maurits ögon. Men han gillar ekvationer och han är övertygad om att alla de yrken som beskrivs som framtidens grundpelare alla kräver goda kunskaper i matte.
‒Att man skulle födas med det här kunnandet är en myt, alla kan och alla borde lära sig matte.
Mattecentrum är sponsrade av byggföretaget NCC och verkstadskoncernen ABB har ungefär 500 volontärer som alla har det gemensamt att man vill slå ett slag för matematikens betydelse. Alla volontärer har gått en volontärutbildning och har även fått ta del av ett grundläggande tänk hur man bemöter en medmänniska.
‒Vi är inga pedagoger, men vi har ett brinnande intresse och ska väl helst bara ses som ett komplement till skolorna, säger Maurits Larenas, som själv har ekvationer som sin personliga favorit.