Pilotfackets oro: Ryanair kan flytta från Skavsta

Piloterna som bor runt Nyköping är rädda för att Ryanair kommer att flytta från Skavsta. Det säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk pilotförening, SPF.

Foto:

Övrigt2018-02-23 08:00

– De ser att bolagets personalpolitik inte är hållbar för företaget. Det kan leda till att man inte kan behålla basen här eller att det helt enkelt går åt skogen, att verksamheten inte kan fortsätta.

På fredagen utöstes den varslade 24-timmarsstrejken bland pilotföreningens medlemmar i Sverige. Därför var det ovanligt tomt i avgångshallen. Ryanair ställde in nästan samtliga avgångar till och från Skavsta eftersom piloterna strejkar.

– Det är förstås beklagligt att resenärerna drabbas. Strejken är det sista vapen vi kan ta till, säger Martin Lindgren.

Han kom på fredagsmorgonen till Nyköping för att träffa sina strejkande medlemmar. Flera av piloterna av dem bor i och omkring Nyköping. Martin Lindgren säger att de inte vill medverka i medierna.

– De vågar inte gå ut med sina namn. De är rädda för repressalier, att de ska bli av med sina jobb eller bli stämda i domstol. Många har bott här med sina familjer i många år och de vill ha kvar sin arbetsplats här.

Strejken pågår fram till midnatt och stoppar 22 flyg till och från Skavsta. Eftersom piloter runt om i Europa också varslat om en 24-timmarsstrejk har inte Ryanair kunnat täcka upp för de svenska piloterna med piloter från andra länder.

I Sverige är det ett 40-tal piloter som strejkar. De svenska Ryanair-piloterna saknar bland annat rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler.

– Ryanair har tidigare slagit ner den här typen av organisationer. Ledande fackliga personer har blivit utmobbade, stämda och till slut fått sparken. De pilotgrupper som ändå organiserat sig och stått upp för sina rättigheter har fått sin bas flyttad från den ena sidan av Europa till den andra.

Martin Lindgren säger att det finns en stor skillnad nu jämfört med tidigare. I höstas började piloterna organisera sig på bred front i många länder.

– Den här gången är det så många som samtidigt kräver sina rättigheter.

Piloterna strejkar bland annat för rätten att teckna kollektivavtal.

– Den här fajten handlar inte om löner. Vi vill få bort översittarkulturen och rätten att bli behandlad som arbetstagare normalt blir på den europeiska arbetsmarknaden, säger Martin Lindgren.

Han säger att Ryanair har kunnat vidhålla dåliga arbetsvillkor så länge det funnits ett överskott av piloter. Nu har marknaden vänt och missnöjda piloter kan välja att jobba på bolag med bättre förhållanden.

– Piloterna som bor nära Skavsta är nästintill oroliga för att Ryanairs affärsmodell inte fungerar och att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet, säger Martin Lindgren.

TT har tidigare sökt Ryanair som inte vill kommentera händelserna närmare.

"Vi ber våra kunder om ursäkt för det avbrott som denna onödiga strejk kommer att orsaka", skriver flygbolaget i ett mejl till TT.

De berörda passagerarna har erbjudits pengarna tillbaka eller ombokningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!