I höstas stod det klart att statliga Energimyndigheten ska flytta in i de gamla industrilokaler som tidigare inrymde Söderbergs gjuteri i kvarteret Väduren på Väster. Samtidigt presenterades planer på att skapa ett Energicenter i kvarteret. Tanken är att centret – som går under namnet E3 – ska bli ett nav för hållbar tillväxt där näringslivet, offentliga verksamheter samt högskolan kan samverka.
Tänkt byggherre för centret är företaget Arthur Fastigheter AB, ett dotterbolag till Eskilstuna Industrifastigheter, Infab. Enligt den bygglovsansökan som lämnats in vill företaget uppföra ett åtta våningar högt kontorshus som på totalt 6500 kvadratmeters yta ska kunna ge plats åt 350 anställda.
I det förslag till beslut som bygglovsavdelningen tagit fram, och som politikerna i stadsbyggnadsnämnden ska ta ställning till på onsdag, godkänns planerna. Men i underlaget framgår att ärendet inte varit lätt att avgöra då storleken och utformningen av huset har en stark påverkan på stadsbilden och kulturmiljön i området.
Bygglovsavdelningen bedömer att det inte behöver göras någon ny prövning mot den gällande detaljplanen från 1923 då denna omfattar industriändamål samt tillåter byggnader på åtta våningar. Att kvarteret sedan 1996 ingår i riksintresset för kulturmiljövård är inte heller skäl för att avslå ansökan hävdar tjänstemännen, genom att hänvisa till skrivelser i Plan- och bygglagen. Bygglovsavdelningen anser också att det aktuella ärendet överensstämmer med intentionerna i det program för stadsdelen Väster som togs fram 2011 och skriver att: "ingen avsevärd negativ påverkan på kulturmiljön kommer att uppstå".
I handläggningen av ärendet har synpunkter hämtats in från bland annat kommunens stadsantikvarie, stadsarkitekt samt planavdelningen. Samtliga är kritiska till att bevilja bygglov.
Stadsantikvarien anser att det är "direkt olämpligt" att avgöra frågan utan att göra en ordentlig analys av den nya byggnadens inverkan på riksintresset och kulturmiljövärdena, och att bygglovsavdelningen har tänjt den gällande detaljplanen.
Stadsarkitekten hävdar att byggnadens höjd och utformning inte är lämplig med hänsyn till bland annat stadsbilden och att ärendet bör prövas i en ny detaljplan.
Kommunens planavdelning anser också att en ny detaljplan ska tas fram för området. Dessutom befarar man att parkeringsfrågan inte är löst vilket skulle kunna skapa en "ohållbar situation" i området.
Stadsbyggnadsförvaltningens chef Marianne Hagman står bakom bygglovsavdelningens förslag till beslut och tonar ned bilden av en intern "fajt" inom hennes förvaltning:
‒Ja, det är ingen fajt, men de har olika syn på det. Det har kommit fram lite olika åsikter och det har varit många frågor att ta ställning till. Jag anser att byggrätten kan vara möjlig enligt gällande detaljplan men det är upp till politikerna i nämnden att fatta beslut, säger hon.
Att det uppstår konflikter mellan olika sidor i stadsplaneringen är inte ovanlig i kommuner som växer. Det menar kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).
‒Ytterst är det nämnden som fattar beslut och tar ställning till de olika perspektiven. Och när det gäller planprogrammet för Väster har det skett ganska många avvikelser genom åren. Området har utvecklats mycket snabbare än vad någon kunde vänta sig och man måste räkna med att vara flexibel, säger han.
Och de politiska förväntningarna på det planerade Energicentret är stora efter den avsiktsförklaring som undertecknats mellan Eskilstuna kommun och Energimyndigheten.
‒Det är en gigantisk satsning för Eskilstuna. Dels ska den stärka Energimyndighetens plattform i Eskilstuna, dels kan den samla Eskilstunas arbete i miljö-, energi- och hållbarhetsfrågor. Och allt detta sker på Väster, som är i stark utveckling, byggs samman med staden och redan är oerhört attraktiv.
Tanken för kommunens del med det nybyggda energicentret är att olika verksamheter, efter sedvanlig upphandling, hyr in sig i huset.
‒Det kan handla om omlokaliseringar och det kan bli lite pussel med det. Men det är bättre om de verksamheterna ligger i samma lokaler som Energimyndigheten för att kunna samla kompetens och samarbeta.