Fritidsbanken fungerar som ett bibliotek men i stället för böcker är det olika typer av sport- och fritidsprylar som lånas ut. Lokaler har gjorts i ordning i Munktellarenan och sedan en tid tillbaka har ett ordentligt lager byggts upp. Nyslipade skridskor i alla storlekar står på rad i hyllorna, här finns längd- och slalomskidor, innebandyklubbor, boxhandskar, racketar, bollar av alla slag, skateboards och snowboards med mera.
Konceptet bygger på att privatpersoner, föreningar och organisationer skänker det man inte längre behöver eller använder.
– Barn växer ur sin utrustning, vuxna kanske tröttnar på sin hobby. Människor blir glada när de kan skänka saker vidare. Hela tanken med Fritidsbanken är att alla får låna och att allt är gratis. Det är bra för både miljön och plånboken. Det kommer dessutom gynna idrottsrörelsen som får en enormt mycket större rekryteringsyta, säger Johannes Hedlund, Sörmlandsidrottens samordnare för Fritidsbanken.
Tillsammans med Mikael Jansson från kultur- och fritidsförvaltningen har han förberett satsningen i Eskilstuna och är förväntansfull inför premiäröppningen på lördag.
– Jag hoppas att många kommer hit. Förhoppningen är att folk ska våga prova på en idrott eller en aktivitet de inte testat förut, säger Mikael Jansson.
Lånereglerna är enkla. Något lånekort eller registrering behövs inte.
– Det räcker med namn och telefonnummer så får man låna det man vill under fjorton dagar, säger Johannes Hedlund.
Några förseningsavgifter eller bötesbelopp om något försvinner eller går sönder kommer inte delas ut.
– Erfarenheter från andra banker visar att svinnet är marginellt, det rör sig om några promille.
Den första Fritidsbanken i Sverige öppnade i Forshaga kommun 2013 och verksamheten i Eskilstuna blir den 81:a i ordningen. Den drivs i ett samarbete mellan Eskilstuna kommun, Sörmlandsidrotten och Svenska kyrkan och beräknas kosta kommunen 250 000 kronor per år.
– Det tar ungefär ett år att etablera en Fritidsbank eftersom man måste få in tillräckligt många prylar. Här ligger vi dock bra till redan nu. Vi har varit ute i olika områden i Eskilstuna, lagt lappar i brevlådor och fått in väldigt mycket som folk har skänkt. Vi har även fått in en hel del från olika föreningar, säger Johannes Hedlund.
Känslan man får som besökare är att det breda utbudet påminner om en välutrustad sportaffär.
– Nu jobbar vi med det som efterfrågas under vintersäsongen. Till våren byts skridskor och skidor ut mot till exempel inlines, cyklar och annat som hör sommaren till. Det vi skulle behöva mer av är skidor, stavar och pjäxor för barn samt diverse camping- och friluftsutrustning som tält och stormkök, säger Mikael Jansson.