Prisbelönt inspiratör som brinner för träning

Träningsexperten Leila Söderholm från Eskilstuna är en entreprenör med många järn i elden.‒Ju mer vi kan lyfta varandra, speciellt vi kvinnor, desto mer värde får vi, säger hon.

Leila Söderholm har specialiserat sig på att hjälpa människor att på olika sätt få till sin träning hemma.

Leila Söderholm har specialiserat sig på att hjälpa människor att på olika sätt få till sin träning hemma.

Foto: Leo Photographer: Le Monde de

Övrigt2017-03-08 09:08

Leila Söderholm arbetar bland annat med Aftonbladet viktklubb, hälsosajten Vardagspuls och TV4:s Nyhetsmorgon. Hon skriver artiklar och medverkar som tränings- och hälsoexpert i flera stora magasin.

‒Det som har blivit min stora grej är att jag föreläser väldigt mycket. Jag föreläser och jobbar mycket ute på företag och försöker hjälpa och coacha personal till bättre hälsa på ett enkelt sätt.

Hon anordnar även träningsresor tillsammans med olika samarbetspartners och har en webbshop.

‒Jag har tagit fram en kortlek till exempel. Man drar ett kort och i den kortleken står det vad man ska göra för någonting. Det blir som ett träningspass med en egen PT.

Leila Söderholm har specialiserat sig på att hjälpa människor att på olika sätt få till sin träning hemma. Leila Söderholm vann i februari Hälsopriset 2017 i kategorin Årets inspiratör.

‒Det kändes väldigt, väldigt fint att få det, säger Leila Söderholm.

Hälsopriset är instiftat av 1,6 och 2,6 miljonerklubben. I motiveringen står det bland annat: "På nätet, i tv och i bokform bjuds vi på pepp och motivation och får lära oss att det enkla är det nya svåra. Hon är vår vardagsräddare när tiden inte räcker till och numera tränar vi i både köket och i vardagsrummet!"

Leila Söderholm är född i Eskilstuna. Hon bodde i Eskilstuna till hon var 25 år.

‒Jag trivdes som fisken i vattnet. Jag älskade att bo där, säger hon.

Intresset för träning väcktes när hon som barn paddlade kanot i Eskilstuna kanotsällskap.

‒Kanotsäsongen är så himla kort så att vi styrketränade mycket på vintrarna och hade fysträning inomhus. Det här tyckte jag var jätteroligt. Jag älskade att styrketräna.

Hon blev tränare i klubben och hjälpte till att rekrytera nya medlemmar.

‒Vi gick runt i alla skolor och gjorde reklam för kanotsporten och lät barn komma och prova kostnadsfritt. Det blev en jättesuccé. Vi startade upp en helt ny ungdomssektion där vi fick in tränare och gjorde klubben levande igen.

‒Sedan tränade jag på gym själv och gick på aerobics. Det var så roligt att jag utbildade jag mig till aerobicsinstruktör. På den vägen är det.

Hon flyttade från Eskilstuna när hon var 25 år i samband med att hon träffade sin man som bodde i Stockholm. Till en början kunde hon inte försörja sig på sitt arbete med träning. Hon jobbade därför deltid i byggbranschen.

‒Sedan när jag fick barn för 13 år sedan började jag testa lite och sätta ihop små PT-grupper på Lidingö där jag bor. Man tränar 6-10 personer i samma grupp, men man har som en PT. Det var helt nytt på den tiden. Jag kände att det här verkligen var min grej. Det började gå jättebra och till slut kunde jag faktiskt säga upp mig på mitt vanliga jobb och satsa på träning på heltid.

Leila Söderholm började tidigt skriva artiklar som hon sålde till olika magasin.

‒Jag försökte göra träning på mitt vis för jag tyckte det saknades i magasinen och i media. Jag har varit väldigt enträgen och sett att så här vill jag jobba och så har jag hållit den linjen väldigt rak.

2010 drabbades Leila Söderholm av tarmcancer. Prognosen var dålig.

‒Det såg ut som att jag inte ens skulle överleva. Det var så klart jättehemskt att få det beskedet när man känner sig helt frisk.

Under behandlingen hade hon hjälp av sin erfarenhet av träning.

‒När man tränar mycket lär man sig att pressa sig själv när det är illa. Man pressar sig själv fast man är helt slut. Det var väldigt bra för man blir ganska mentalt starkt.

En annan sak som hjälpte henne under behandlingen var att hon fortsatte att jobba så mycket som hon klarade av. Hon skrev till exempel träningsprogram och började blogga.

‒Jag hade ett mål att jag skulle göra ett blogginlägg om dagen. Inte om cancer utan ett blogginlägg för att inspirera andra människor. Jag skulle sätta press på mig själv så att jag inte bara låg och var sjuk utan att jag faktiskt hade ett jobb som jag var tvungen att göra. Jag lät heller inte mitt företag dö utan jag anlitade egenföretagare för att ta över mina träningar och sköta allt som behövde skötas.

‒Sedan har det påverkat mig så att jag tappade nästan två år av mitt liv. Jag opererades konstant tunder två års tid. Det är klart att det sätter spår. Jag hade en väldigt lång väg tillbaka.

Hon upplever inte att kvinnor och män har samma förutsättningar att lyckas inom näringslivet, bland annat med tanke på att kvinnor är underrepresenterade i bolagsstyrelser och ledningsgrupper.

‒Jag upplever också med näringslivet och genusfrågan att när man som kvinna kommer upp på ett möte med högre chefer så känner man sig hierarkiskt sett långt ner. Det vet inte jag om de känner.

Leila Söderholm tycker att det är viktigt att kvinnor som är föräldralediga inte hamnar i skymundan på arbetsplatsen. Hon tycker också att det är viktigt med lika lön för lika arbete.

‒Det finns inget som säger att bara för att man har ett kön ska man ha en högre lön och så är det ju i dag.

Hon är orolig för att kvinnor utsätts för alltför stor press under småbarnsåren.

‒Det blir så stressigt för kvinnor. Du ska föda barn och du ska vara hemma med dem för att du måste. Sedan ska du samtidigt hålla dig ajour på arbetsmarknaden och finnas där. Det blir inte okej för någon.

Vad har du för tips till unga kvinnor i början av karriären?

‒Mitt stora tips till alla är: testa, våga prova! Var inte så himla rädd för att misslyckas! Jag har misslyckats så många gånger, men det jag ångrar på riktigt är det jag inte testade. Man kan göra extremt mycket utan några egentliga medel om man är beredd att kavla upp ärmarna och jobba. Man kan lösa det mesta genom att jobba hårt.

‒Det som är viktigt överlag när det gäller alla relationer egentligen är att man försöker vara snäll och hjälpa varandra. Det är väldigt lätt att man är rädd att släppa ifrån sig saker eftersom man är rädd att man ska förlora på det. Men ju mer vi kan lyfta varandra, speciellt vi kvinnor, desto mer värde får vi, desto starkare blir vi.

Leila Söderholm

Yrke: Träningsexpert och föreläsare.

Ålder: 45.

Bor: Lidingö.

Familj: Maken Anders. Barnen Moa 13, Max 12, och Lucas 8.

Fritidsintressen: Familjen. Springa, styrketräna och dansa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!