Priset för VA-anslutning är inte förhandlingsbart

När ett kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp inrättas kommer det med en avgiftsskyldighet för de som har sin fastighet inom området. Avgiften kallas anläggningsavgift och har beslutats av kommunfullmäktige.‒Det handlar om mycket pengar och vi får många frågor kring avgiften från berörda fastighetsägare, säger Åsa Dalhielm som är planeringschef för området VA på Sevab.

Anna Werner är samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund. Hon tycker att fastighetsägare som har fungerande system för vatten och avlopp ska få bestämma själva när de vill koppla upp sig mot kommunens varianter.

Anna Werner är samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund. Hon tycker att fastighetsägare som har fungerande system för vatten och avlopp ska få bestämma själva när de vill koppla upp sig mot kommunens varianter.

Foto:

Övrigt2018-01-19 04:00

Fyra kostnadsposter står specificerade på Jan-Erik Rehnström och Marie-Louise Rameviks kalkyl från Sevab. Det är: Framdragning av serviceledning till förbindelsepunkt utanför tomtgräns, upprättande av förbindelsepunkt, avgift beräknad på tomtyta och lägenhetsavgift. Två av dessa reagerar Jan-Erik Rehnström starkt på; upprättande av förbindelsepunkt för 48588 kronor och avgift beräknad på tomtyta, som i deras fall ligger på 127076 kronor.

‒Det är dyrt och det handlar om mycket pengar. Jag har full förståelse för hur fastighetsägare som tycker att de har ett fungerande system resonerar, men det är en taxa som är satt efter svensk standard och den är utformad för att vara så rättvis som möjligt. Dessutom är det väldigt kostsamt att bygga ut nytt vatten- och avloppssytem, säger Åsa Dalhielm på Sevab.

Vad får kunden för utgiften upprättande av förbindelsepunkt?

‒Det är en administrativ kostnad. Vi för in kunden i vårt system och så sätter vi upp en vattenmätare.

Hon tror att anslutningen till kommunens vatten- och avloppsnät uppskattas av de allra flesta och tycker att man ska se utgiften som en investering på lite längre sikt.

‒En enskild avloppsinstallation är, som en del verkar tro, inte någon gratislösning. Det kan vara ett väldigt kostsamt upplägg, säger Åsa Dalhielm.

Intresseorganisationen Villaägarnas riksförbund är, inte helt oväntat, inne på Jan-Erik Rehnströms resonemang. Det anser att fastighetsägare med fungerande system för vatten och avlopp själva ska kunna bestämma när de vill ansluta sig till kommunens variant.

‒Vi har inga problem med att kommunen tar en taxa för att täcka kostnaderna för nya vatten- och avloppsdragningar. Det vi vill är att kunder först ska behöva betala när de själva väljer att koppla upp sig, säger Anna Werner som är samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas riksförbund.

Hon menar att de som har ett godkänt system för VA inte ska tvingas att ansluta sig till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Det är en modell som bland annat tillämpas i Finland.

‒Kravet på tvingande anslutning blir ett nackskott för många fastighetsägare. I fallet med Jan-Erik Rehnström, liksom med många andra, kan det bli så att de tvingas betala avgiften till kommunen för att sedan ändå inte ha råd att genomföra anslutningsarbetet på tomten, säger Anna Werner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!