Rekordvarma juli – hetta, torka och bränder

Sommaren 2018 har varit varm – väldigt varm. I juli 2018 har termometern visat närmare 35 grader och våra paraplyer har samlat damm tills regnet tillslut föll över stora delar av Sörmland mot slutet av månaden. Hettan har även resulterat i en extremtorka som har lett till allvarliga skogsbränder runt om i landet.

Badplatserna fylldes med människor som ville svalka sig i den extrema värmen.

Badplatserna fylldes med människor som ville svalka sig i den extrema värmen.

Foto:

Övrigt2018-02-24 05:00

Juli inleddes med ett högtryck och den lägsta temperaturen för månaden var i Norrland med -1,9 grader. Men i takt med att dagarna gick, steg temperaturerna och juli minns svenskarna som en otroligt varm månad. Den första tropiska natten hade Sverige den 12 juli, och fler skulle det bli.

Säsongens värmerekord i Sörmland slog Eskilstuna med en temperatur på 33,9 grader den 26 juli. Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, kan inte svara på om det är ett historiskt värmerekord som slagits i Eskilstuna, men troligen har det varit varmare.

Samma dag slogs värmerekordet hittills i år i Hästveda, Skåne, där termometern visade på 34,6 grader.

Enligt en preliminär sammanfattning från SMHI blev juli 3-5 grader varmare än normalt i Sverige. Stockholm hade den högsta månadsmedeltemperaturen på 22,4 grader, vilket är den högsta som noterats i Sverige sedan SMHI:s mätningar startade år 1756.

Absoluta värmerekord under enskilda dagar har inte varit lika frekventa.

Enligt preliminära data som SMHI tagit fram hamnar de flesta stationer juli 2018 på plats 1-3 bland de solrikaste julimånaderna. Men med gassade sol kommer också torkan, och brandriskerna. De torraste områdena var på Öland som endast fick 0,8 mm regn. Det slår det tidigare rekordet från 1983 då de fick 1,3 millimeter.

Men när juli avslutades med åska och regn, bidrog det till att vissa stationer nådde över normal nederbörd för månaden.

Endast 4-5 dygn var helt åskfria i Sverige. Svealand, tillsammans med delar av Götaland och södra Norrland, fick ta emot det åskrikaste dygnet den 29 juli med ungefär 20 000 urladdningar.

Något som också präglade juli månad var att Sverige sattes i lågor.

Resten av världens temperaturer kommer att sammanställas inom kort av SMHI. Men om man ser över junimånadens statistik, har värmen stigit över det normala på många håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!