Svar till debattartikeln "Landstingets ekonomi står sig stark", publicerad den 30 januari.
I en modern sjukvård är ledarskapet väldigt viktigt. Förra året var det ekonomiska underskottet i sjukvården rekordstort, över en kvarts miljard. Samtidigt gjorde landstinget som helhet ett överskott – hur går det ihop och varför tillförs inte vården dessa överskott?
Den styrande koalitionens smala lycka är den globala högkonjunkturen, vilket gör att Sveriges ekonomi växer vilket ger mer skatteintäkter. Nästan hela landstingets överskott beror på omständigheter som inte riktigt går att påverka, eller som i vart fall inte hänger ihop med politiska beslut.
Sjukvårdens underskott är däremot en direkt konsekvens av bristande ledarskap och underlåtenhet att agera. Frågan är varför den styrande koalitionen envisas med att underbudgetera sjukvården?
Jag tror att sörmlänningarna uppskattar ledare som säger sanningen. Varje dag kämpar nämligen vården med överbeläggningar, personalbrist, växande vårdköer och gamla undermåliga ledningssystem. Kostnaderna för hyrpersonal är högre än någonsin. De efterlängtade byggplanerna är redan flera år efter i tidsplaneringen, innan spaden ens är i marken.
Nästan inget av de mål som den styrande koalitionen satt upp nås. De mirakel som utförs av vårdens medarbetare dagligen kan endast med god fantasi härledas till politiken. Vi har fantastiska läkare och sjuksköterskor och andra yrkesgrupper som ger sitt yttersta för sina patienter. Länge har de kämpat för oss, jobbat över och tagit extra arbetspass. Nu är det dags att vi gör något för dem.
Magnus Leivik (M)
Landstingsråd i opposition