Ökningen av sjukfrånvaron är alarmerande och kräver kraftfulla och långsiktiga åtgärder. Så skriver kommunens revisorer om årsredovisningen, som politikerna i fullmäktige ska godkänna på måndagskvällen.
‒Strängnäs ligger i botten bland Sveriges kommuner på den punkten, säger Bertil Stensgård, en av revisorerna.
Kritiken gäller också det faktum att kommunfullmäktige bara uppfyller ett av sina fem övergripande ekonomiska mål. Resultatet för 2016 var positivt och låneskulden minskade. Men på övriga punkter fanns det ett eller flera delmål som inte uppnåddes. Revisionen uppmanar politikerna att se till att målarbetet görs även på nämndnivå, så att arbetet genomsyrar hela kommunens organisation.
‒Måluppfyllelsen är bedrövlig, men det finns en positiv sak och det är att kommunen erkänner i årsredovisningen att man inte uppfyller kraven för en god ekonomisk hushållning, säger Bertil Stensgård.
Men det är inte bara ris som revisorerna kommer med. De konstaterar också att samarbetet inom kommunkoncernen har förbättrats, liksom internkontrollen.
Bertil Stensgårds personliga analys är att situationen på lång sikt blivit bättre i Strängnäs kommun.
‒Jag har suttit med i revisionen i fyra mandatperioder nu, och mycket har förändrats i positiv riktning. Det skulle jag säga beror på att politikerna har tagit åt sig av vår kritik. Men det är långt kvar, säger han.
Kommunalrådet, tillika socialnämndens ordförande, Monica Lindell Rylén (S) svarade i torsdagstidningen på frågan om hur Strängnäs kommuns anställda ska må bättre:
‒Vi måste identifiera symptom innan våra medarbetare blir sjuka. Ett nära ledarskap är viktigt, liksom att bli sedd och uppskattad för det jobb man utför. Vi måste ha ett målsnöre som alla kan se och känna: Där framme går vi i mål. Jag vill inte att någon ska behöva känna att de jobbar i en verksamhet som inte går ihop.