Vilket landskap har det mest innovativa matverket? På torsdagen avgjordes tävlingen Matverk 2018 på Gastronomiskt forum som hölls i Nyköping. Och vinnare blev Sörmland med Kwass bar och råkök från Eskilstuna.
– Jag kan knappt fatta det själv, säger David Lindström.
Tillsammans med Tobias Karlsson, Viktor Sund och Rebecca Adolfsson representerade han Sörmland och tävlade för numera nedlagda Kwass bar och råkök som fanns i Eskilstuna.
Produkten fermenterad soda i säsongens smak rödbeta och nässla föll juryn i smaken.
– Vi fick två priser. Ett hederspris för den produkt som ligger bäst i tiden men så vann vi också förstapriset, säger David Lindström.
Så här lyder motiveringen till vinnaren:
"En produkt att bli glad av. Den har så mycket av det som vi önskar finna hos en innovation. Vacker och inbjudande. Pigg med djup. Fräsch med toner av jord och mylla. Vinnaren visar att framtiden kan vara både njutningsfull, hälsosam och hållbar. Intressant!"
Det är sjätte året som Matverk genomförs och under åren har drygt 700 nya produkter sett dagens ljus. I år syntes - förutom den vinnande rödbetssodan - exempelvis musseltapas, havtornsketchup och druvöl.
[facebook url="https://www.facebook.com/GastronomiskaSamtal/photos/a.164923736973323.36980.154626701336360/1259867797478906/?type=3" width="auto"]