Rothoffsvillan blir samlingsplats för entreprenörer

Entreprenören Mattias Stjernström drar i gång en ny verksamhet i turistbyråns gamla lokaler i Rothoffsvillan. Syftet med verksamheten är att skapa en mötesplats för kreativa människor och stimulera entreprenörskap.

Mattias Stjernström, Garden of Potential, och Martin Roos, vd Destination Eskilstuna. Entreprenörer ska kunna få stöd och experthjälp i den nya verksamheten.

Mattias Stjernström, Garden of Potential, och Martin Roos, vd Destination Eskilstuna. Entreprenörer ska kunna få stöd och experthjälp i den nya verksamheten.

Foto:

Övrigt2017-05-18 16:41

Turistbyrån flyttade i början av juni ut från Rothoffsvillan, där den legat på nedervåningen, till nya lokaler på Fristadstorget. Nu är det klart att entreprenören Mattias Stjernström och hans företag Graden of Potential ska starta en ny verksamhet på Rothoffsvillans nedervåning.

Verksamheten ska dels bestå av en community för entreprenörer och kreativa personer, dels av ett så kallad coffice. Mattias Stjernström säger sig vilja skapa en kreativ plats som ska öppna upp gränser för hur jobb skapas.

Tanken är att personer ska kunna kliva in i communityn på olika nivåer. Den första nivån är helt öppen för allmänheten och kräver ingen motprestation. Det kan handla om att man går dit för att lyssna på en föreläsning eller ta en fika.

‒Vi vill få människor att förstå att om du är arbetslös i dag så är inte högskoleutbildning den enda vägen till jobb, säger Mattias Stjernström.

På de högre medlemsnivåerna kommer det att krävas en motprestation. Företagen kommer dock inte att behöva betala någon hyra i kronor. Meningen är att de i stället ska bidra till ett gemensamt värde. Det kan exempelvis handla om att gå in som delägare i någons företag med sin egen kompetens som betalning.

‒Det är inte tanken att det här ska vara ett entreprenörshus där näringslivet ockuperar en yta, det handlar om att alla deltagare besitter någon form av kunskap eller andra värden som övriga har nytta av och dessa ska sedan matchas mot varandra, säger Mattias Stjernström.

Ett coffice är ett café där man kan fika, men även slå sig ner och arbeta om man vill. Rothoffsvillans coffice kommer att drivas av Anna Viltling vars verksamhet Fika by Anna också blir det första företaget som deltar i Mattias Stjernströms nya community. Genom att driva caféet, som erbjuder rawfika, från Rothoffsvillan slipper Anna Viltling det ekonomiska hinder som det innebär att våga hyra in sig i en lokal innan man vet om affärsidén kommer att bära.

‒Det sätts upp alldeles för många hinder för entreprenörer som har goda idéer och det är ett ineffektivt sätt att skapa jobb på, säger Mattias Stjernström.

I villan kommer också plattformar som investeringsbolaget Add Ventures, Sörmlandsfonden, Entreprenörslån och Create Business Incubator att finnas. Mälardalens högskola blir ytterligare en partner.

‒Studier och entreprenörskap ska gifta ihop sig. Det ska inte vara antingen eller, säger Mattias Stjernström.

Destination Eskilstuna och Eskilstuna Innerstad sitter även fortsättningsvis kvar på övervåningen i Rothoffsvillan.

‒Det kommer att bli fart och fläkt i det här området. Det känns jättespännande för oss också. Det kommer att vara öppen dörr mellan våningarna. För oss blir det här en ännu härligare plats att vara på, säger Martin Roos, vd för Destination Eskilstuna.

‒Sedan vi flyttade in 2009 har vi hyrt ut till olika caféentreprenörer med varierande framgång. Till slut kände jag att vi behövde ett helhetsgrepp och en idé om ett coffice växte fram. Jag presenterade idén för styrelsen som gav klartecken att arbeta vidare med idén. Vad jag förstår nu så hade Mattias Stjernström parallellt arbetat med ett liknade koncept och till slut korsades våra idéer och vägar vilket nu har lett fram till att Garden of Potential tar hand om hela nedervåningen. Det kommer bli otroligt spännande att se hur konceptet utvecklas och vi alla ser fram emot hur hela huset kommer att gunga av kreativitet, säger Martin Roos.

Rothoffsvillan - från bruksgård till community

1642 Industrimannen Reinhold Rademacher bygger sin bruksgård på platsen. Delar av Rademachers trädgård och nästan alla karpdammar finns kvar än i dag.

1742 Brukspatronen Fredrik Rothoff bygger en ny bruksgård på samma plats som Rademachers hus har legat på. När kronan köpte Carl Gustafs stads bruk ingick hela gården och familjen Rothoff flyttade till Lagersbergs säteri.

1883 Den gamla bruksgården blev omodern och ersattes år 1883 med en ny som ligger där än idag.

2009 Destination Eskilstuna flyttar in i Rothoffsvillan.

2017 Turistbyrån flyttar ut från nedervåningen och ger plats åt entreprenören Mattias Stjernströms community och coffice som ska fungera som en mötesplats för kreativa människor och stimulera entreprenörskap. Destination Eskilstuna och Eskilstuna Innerstad sitter även fortsättningsvis kvar på övervåningen.

Källor: Eskilstuna stadsmuseum och Eskilstuna-Kuriren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!