Så skapar du vårglädje i köket

Vår, ljusare ute. Dags för nystart efter en lång vinter med chips i tv-soffan, stabbig comfort food och förkylningar som stulit energi.Men hur ta det där första steget?

Foliebakad sötpotatis med gräddfil och bacon. Foto: Malin Randeniye

Foliebakad sötpotatis med gräddfil och bacon. Foto: Malin Randeniye

Foto:

Övrigt2017-03-16 19:36

‒Mitt tips är att plussa på snarare än att dra ifrån. Till slut kommer de nyttiga vanorna bre ut sig och ta över. Det handlar inte så mycket om att sluta, snarare om att börja. Lyft blicken, vad har jag för matvanor som gynnar mig och som inte gynnar mig? Hur kan jag vända den här skutan? De allra flesta vet vad de behöver göra. Känn efter vad du har dåligt samvete över och börja där.

Det säger Malin Randeniye, matkreatör som medverkar i P4 Sörmland varje måndag och just nu är aktuell med sin kokbok "Roten till allt gott".

Många, kanske särskilt barnfamiljer, fastnar i en vardagssnurr där spaghetti bolognese, fiskpinnar och korv utgör basrätterna. I bästa fall garneras rätterna med några plikttomater eller gurkskivor. Ett enkelt sätt att göra rätterna sundare är att tillsätta mer - och grövre - grönsaker.

– Riv ner morötter och rotselleri i köttfärssåsen. Blanda i stekta grönsaker i couscousen - stek squash, paprika och purjo ganska ordentligt så att det blir en rostad karaktär på smaken. Mosa ner blomkål eller ärtor i potatismoset. Då går det dessutom inte att peta bort grönsakerna! Eller servera en grönsaksbaserad sås till: rödbetstzatziki, rivna morötter i yoghurt eller en tomatsås.

Att tillaga grönsakerna brukar vara ett bra knep för att även få den mest inbitna kött- och potatispersonen att äta grönt.

Och om man tycker att matlagning är krångligt och tidsödande?

– Försök hitta tiden att laga mat. Tina saker i tid, börja klura dagen innan och förbered. Träna först på grunderna: koka, ugnsbaka och stek tills du kan det ordentligt. Sedan kan du börja ta ut svängarna, matlagning är en övning i kreativitet. Våga dig på att laga mat utan recept och använd det du har i skåpen. Annars kan det bli ett ganska krångligt projekt - hitta rätt recept, köpa varenda ingrediens som behövs och sedan följa receptet till punkt och pricka.

Själv har Malin varit kär i matlagning så länge hon kan minnas. Hon kommer från en matglad familj och "skulle bli knasig" om hon inte fick skapa i köket. Efter att ha jobbat många år som dietist har Malin en - som hon själv uttrycker det - sundhetstanke med maten.

‒Vi fokuserar alldeles för mycket på att maten måste vara nyttig, och så hittar man något litet frö som man ska äta för att vara just nyttig. Men då glömmer man helheten. Det finns ett tillfälle för allt, men allting blir dåligt om man äter det i överflöd. Det gäller att hitta en balans.

Malin tror att framtiden bjuder på mer grön mat, vilket är till gagn för både hälsan och miljön.

‒Vi kommer inte längre att tänka på om det vi äter är vegetariskt eller ej, det kommer att bli ett naturligt inslag. Vi blir även mer medvetna om hur vi kan motverka matsvinn. I dag är det många fula äpplen och morötter som sorteras bort redan i producentledet. Snart kommer handlarna att våga sälja varor som inte är perfekta - och vi kommer att köpa dem.

Malins kokbok följer årets cykel.

– Rotfrukter är alltid i säsong. Nu är man kanske lite trött efter en lång vinter, då är det perfekt med en fräsch raw food-sallad eller en juice som fyller på depåerna. Sedan kommer sommaren och då vill man ha lätt sommarmat och grillrecept - varför inte testa att grilla majrovor? En underskattad grönsak! Sedan kommer den härliga skördetiden och hösten då man vill ha comfort food, grytor och soppor. Där blir rotfrukterna en perfekt bas.

Recept

Tzatziki med rödbeta

1 rödbeta

1 dl turkisk yoghurt

½ vitlöksklyfta

½ tsk salt

1 knivsudd svartpeppar

Skala och grovriv rödbetan. Blanda med yoghurt. Skala och finriv vitlöken och blanda med såsen. Smaka av med salt och peppar.

Pastasås på rivna morötter och grädde

Ibland är det inte så svårt att laga god mat. Egentligen använder jag sällan grädde i matlagningen, det känns liksom lite väl dekadent, men om man till exempel vill bjuda på en lite lyxigare vegetarisk lunch när man har goda vänner på besök då är det här en bra rätt att plocka fram. Salta ordentligt eftersom både morötter och grädde är ganska söta i sin karaktär.

4 portioner

250 g tagliatelle

500 g morötter

½ msk olivolja

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

salt

svartpeppar

Koka upp rikligt med välsaltat vatten till pastan. Skala och grovriv morötterna och skala och finriv vitlöken. Koka pastan i vattnet. Hetta upp olivolja i en stekpanna med höga kanter och fräs morötter och vitlök mjuka. Slå på grädde och låt det koka in i ca 2 minuter och smaka av med salt och peppar. Spar ca 2 dl av pastavattnet och häll av resten. Blanda pastan med såsen och tillsätt så mycket av det sparade pastavattnet som behövs för en krämig sås. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar och servera direkt.

Chèvre chaud med rödbetor och pinjenötter

Ugn 225 °C

4 förrättsportioner

2 medelstora kokta och skalade rödbetor

100 g chèvre

2 msk pinjenötter

1 ½ msk honung

4 nävar ruccola

flingsalt

svartpeppar

Värm ugnen till 225 °C. Dela rödbetorna på mitten över magen och jämna till dem i ändarna så att de kan stå stadigt med snittytan upp. Dela chèvren i 4 bitar. Lägg rödbetor på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Lägg en bit chèvre på varje rödbetshalva och gratinera i ugnen i 15–20 minuter. Rosta pinjenötter i en torr stekpanna, ta pannan från plattan och smält ner honungen med nötterna. Skölj ruccolan och fördela den på 4 tallrikar. Placera rödbetor och ost på varje tallrik och toppa med pinjenötter och honung. Avsluta med lite flingsalt och svartpeppar.

Vitlöksbakade majrovor

Ugn 225 °C

4–6 portioner

6 späda majrovor

100 g rumsvarmt smör

1 stor vitlöksklyfta

½ röd chilifrukt

Ett par kvistar timjan

1 msk flingsalt

1 krm svartpeppar

Hetta upp ugnen till 225 °C. Skölj och skrubba majrovorna och skär bort eventuellt skadade delar. Skär bort blasten precis vid fästet och en liten bit av rotändan. Ställ majrovorna med blastfästet upp och snitta ett kryss i varje rova. Smörj en ugnsfast form lätt med lite olja eller smör och sätt ut majrovorna med snittet uppåt. Skala och hacka vitlöken grovt och skölj och grovhacka chili och timjan och blanda allt med smör, salt och peppar. Fördela smöret i en klick på varje majrova. Sätt in formen med rovorna i mitten av ugnen och låt smöret smälta ner i ca 10 minuter. Lägg över ugnsfolie och låt rovorna bakas i ytterligare 50 minuter tills de är helt mjuka. Servera varma som en förrätt eller ett tillbehör på buffébordet.

Foliebakad sötpotatis med gräddfil och bacon

Om du ändå ska långgrilla kan du slänga på hel sötpotatis i folie på grillen och låta dem ångkokas i sina paket. Har man mindre med tid kan man skala och tärna sötpotatisen och lägga i folie tillsammans med lite olivolja.

4 portioner

4 små eller 2 stora sötpotatisar

2 dl gräddfil

1 paket à 140 g bacon

Skrubba sötpotatisen och picka den runt om med en gaffel. Slå in den i aluminiumfolie och låt den baka på grillen i 60–90 minuter beroende på storlek på potatisen. Tärnad potatis brukar ta ca 30 minuter på grillen. Öppna folien, men var försiktig eftersom ångan är väldigt het! Skär en skåra i potatisen och pressa den lite på sidorna så att den öppnar sig. Knaperstek bacon. Klicka gräddfil på sötpotatisen och smula över bacon. Servera till en härlig grillmåltid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!