‒Mitt tips är att plussa på snarare än att dra ifrån. Till slut kommer de nyttiga vanorna bre ut sig och ta över. Det handlar inte så mycket om att sluta, snarare om att börja. Lyft blicken, vad har jag för matvanor som gynnar mig och som inte gynnar mig? Hur kan jag vända den här skutan? De allra flesta vet vad de behöver göra. Känn efter vad du har dåligt samvete över och börja där.
Det säger Malin Randeniye, matkreatör som medverkar i P4 Sörmland varje måndag och just nu är aktuell med sin kokbok "Roten till allt gott".
Många, kanske särskilt barnfamiljer, fastnar i en vardagssnurr där spaghetti bolognese, fiskpinnar och korv utgör basrätterna. I bästa fall garneras rätterna med några plikttomater eller gurkskivor. Ett enkelt sätt att göra rätterna sundare är att tillsätta mer - och grövre - grönsaker.
– Riv ner morötter och rotselleri i köttfärssåsen. Blanda i stekta grönsaker i couscousen - stek squash, paprika och purjo ganska ordentligt så att det blir en rostad karaktär på smaken. Mosa ner blomkål eller ärtor i potatismoset. Då går det dessutom inte att peta bort grönsakerna! Eller servera en grönsaksbaserad sås till: rödbetstzatziki, rivna morötter i yoghurt eller en tomatsås.
Att tillaga grönsakerna brukar vara ett bra knep för att även få den mest inbitna kött- och potatispersonen att äta grönt.
Och om man tycker att matlagning är krångligt och tidsödande?
– Försök hitta tiden att laga mat. Tina saker i tid, börja klura dagen innan och förbered. Träna först på grunderna: koka, ugnsbaka och stek tills du kan det ordentligt. Sedan kan du börja ta ut svängarna, matlagning är en övning i kreativitet. Våga dig på att laga mat utan recept och använd det du har i skåpen. Annars kan det bli ett ganska krångligt projekt - hitta rätt recept, köpa varenda ingrediens som behövs och sedan följa receptet till punkt och pricka.
Själv har Malin varit kär i matlagning så länge hon kan minnas. Hon kommer från en matglad familj och "skulle bli knasig" om hon inte fick skapa i köket. Efter att ha jobbat många år som dietist har Malin en - som hon själv uttrycker det - sundhetstanke med maten.
‒Vi fokuserar alldeles för mycket på att maten måste vara nyttig, och så hittar man något litet frö som man ska äta för att vara just nyttig. Men då glömmer man helheten. Det finns ett tillfälle för allt, men allting blir dåligt om man äter det i överflöd. Det gäller att hitta en balans.
Malin tror att framtiden bjuder på mer grön mat, vilket är till gagn för både hälsan och miljön.
‒Vi kommer inte längre att tänka på om det vi äter är vegetariskt eller ej, det kommer att bli ett naturligt inslag. Vi blir även mer medvetna om hur vi kan motverka matsvinn. I dag är det många fula äpplen och morötter som sorteras bort redan i producentledet. Snart kommer handlarna att våga sälja varor som inte är perfekta - och vi kommer att köpa dem.
Malins kokbok följer årets cykel.
– Rotfrukter är alltid i säsong. Nu är man kanske lite trött efter en lång vinter, då är det perfekt med en fräsch raw food-sallad eller en juice som fyller på depåerna. Sedan kommer sommaren och då vill man ha lätt sommarmat och grillrecept - varför inte testa att grilla majrovor? En underskattad grönsak! Sedan kommer den härliga skördetiden och hösten då man vill ha comfort food, grytor och soppor. Där blir rotfrukterna en perfekt bas.