Saftig saffranskaka blev årets vinnare

Niran Yousif vann förstapriset med sin smarriga saffranskaka i den årliga julkaketävlingen i Kjula.‒Vad roligt att juryn tyckte om den, säger hon.

Niran Yousif vann årets kaktävling på Mötesplats Kjula. Juryn bestod av Annis Pettersson, Elvira Berglund och Elliot Anderlund.

Niran Yousif vann årets kaktävling på Mötesplats Kjula. Juryn bestod av Annis Pettersson, Elvira Berglund och Elliot Anderlund.

Foto:

Övrigt2017-11-01 06:22

Det är åttonde året i rad som Kafjärdens kultur- och biblioteksförening arrangerar tävlingen på Mötesplats Kjula för att kora den bästa julkakan.

‒Vi fick in något färre bidrag i år men samtliga kakor håller väldigt hög klass, säger Ulla Ericsson, föreningens ordförande.

Juryn kunde efter idogt och koncentrerat smakande enas om att Niran Yousifs saftiga saffranskaka var ett strå vassare än de övriga bidragen.

‒Jag fick receptet av en vän och har bakat den här kakan många gånger. Men det är första gången jag tävlar, säger vinnaren som till vardags jobbar inom hemtjänsten i Kjula.

För Kafjärdens kultur- och biblioteksförening är kaktävlingen ett av många evenemang under året. Varannan onsdag är det stickcafé på Mötesplats Kjula och varannan tisdag är det sagoläsning för barn.

‒Sen ordnar vi författaraftnar, plantbytardagar och föreläsningar. Den 8 februari kommer OS-medaljören Benny Södergren hit och berättar om sin karriär. Och i mars kommer riksdagsledamoten Hans Ekström för att föreläsa om Kjula och Kafjärden och efter det kommer prästen Allan Forcado för att visa bilder och berätta om sitt hemland Filippinerna. Så det är mycket på gång här, säger Ulla Ericsson.

Recept på 2017 års vinnarkaka

Till formen:

En stor klick smör samt 1 dl hackad mandel och ströbröd blandat

Till kakan:

2 syrliga äpplen i små tärningar

3 ägg

3 dl socker

0,25 g saffran

4 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 tsk bakpulver

75 g smält smör

1 1/2 dl gräddmjölk

Gör så här:

Smörj en stor rund form och "bröa" den med mandel och ströbröd. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det mesta av mjölet, bakpulver och saffran och rör i. Rör också i smör och gräddmjölk. Strö den sista mjölskvätten över äppeltärningarna och rör ned dem i smeten. Häll allt i formen och grädda i 40-45 minuter i 175 grader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!