När paret flyttade till Aspö i januari tog de trädgården med sig – och det innebar ett väldigt stort flyttlass.
‒Vi har åkt runt i flera år och har letat efter och köpt örter. En del örter, som timjan och rosmarin, finns överallt. Men jag vill också ha det som är mer udda, säger Heidi.
Heidi kommer från Lappland i Norge och det var där intresset för örter föddes. I Norge jobbade hon som kock och även där fick hon utlopp för intresset för örterna. Hon började också laga egna teer med olika örter.
Heidi och Mikael började åka runt på marknader för att sälja örter och det visade sig gå riktigt bra. Nästan för bra för att paret skulle hinna med marknaderna.
‒I vintras åkte vi på åtta marknader på fyra veckor. Jag sa till Heidi att nu fick hon bestämma sig om hon skulle satsa på örterna fullt ut eller om det skulle vara en hobby. Vi bestämde oss för att vi skulle slå till och satsa, säger Mikael.
Flyttlasset gick till Aspö.
I det stora växthuset finns nu mängder av örter som paret har tagit med sig. I anslutning till växthuset har de också startat ett café och en butik där de bland annat säljer teer och kryddor från de egna örterna. Det går också att köpa sina egna örter och det finns hela 400 olika sorters örter att välja bland.
Heidi och Mikael håller också på att förbereda inför sommarmånaderna och bygger bland annat en kärleksträdgård. Planen är att man ska kunna besöka örtagården, handla i butiken, ta en fika ute i solen och få lukta och känna på de olika örterna.
Heidi har en stark vilja att lära andra det hon vet om örter.
‒Det är viktigt att kunskapen om örter inte försvinner. Särskilt viktigt tycker jag det är att unga lär sig mer. Alla som vill ska kunna komma hit och titta på örterna och det är dessutom gratis, säger Heidi.
Paret bor intill växthuset. Heidi som är förtidspensionär arbetar med örterna hela dagarna medan Mikael som också arbetar heltid är borta under dagarna. Han beskriver det som att komma hem till ett paradis när han lämnar jobbet för att åka hem till örtagården på kvällarna.
‒Vi vill att andra också ska kunna ta del av vårt paradis, säger han.
Att starta upp en örtagård i Sverige är inte det lättaste.
‒De flesta som startar en örtagård går i konkurs efter ett år. Men det är bra för oss för då finns det ju inga konkurrenter, säger Mikael och skrattar.
Heidi fortsätter.
‒Det kostar ju pengar och det är inte så att jag kan ta ut en lön från det här. Det är snarare en livsstil. Men det är perfekt för jag får hålla på med det jag älskar, säger Heidi.
Örtagården öppnade under påskhelgen och även om allt utomhus inte är klart än så är örtagården nu öppen för besökare.
När Eskilstuna-Kuriren hälsar på slås vi av en kraftig doft av örterna så fort vi öppnar dörren till växthuset. Heidi visar engagerat mängder av örter, men det är omöjligt att titta på alla eftersom de är så många.
Bland de vanliga och ovanliga örterna finns bland annat colapelargonian. När man luktar på den är det som att sticka ner näsan i en coca cola-burk. Det luktar till och med coca-cola på fingrarna efter att man har rört vid växten. En annan ört luktar precis som After Eight. En tredje luktar precis som ananas.
Att kunskapen om örter är viktig blir tydligt när Heidi pekar ut de örter som är giftiga.
‒Det är väldigt viktigt att veta vad man håller på med. Nya böcker om örter brukar alltid hänvisa till gammal litteratur och det är i de äldre böckerna man kan hitta mycket kunskap, säger Heidi.