Skadegörelse vid Å-fiskes vildmarkssjö

Det har under våren och sommaren inträffat flera fall av skadegörelse vid föreningen Å-fiskes vildmarkssjö Trehörningen. Utrustning har stulits, träd har sågats ner och man har eldat på otillåtna platser så att räddningstjänsten fått rycka ut.

Anders Stridh är föreningskonsulent i Å-fiske.

Anders Stridh är föreningskonsulent i Å-fiske.

Foto:

Övrigt2017-07-26 18:22

Föreningen Å-fiskes vildmarkssjö Trehörningen ligger i skogen mellan Bälgviken och Svalboviken, en halvtimmes bilresa från Eskilstunas centrum. Föreningen har ställt i ordning ett antal fiskeplatser runt sjön. Föreningen har också ordnat med bland annat rensbord, grillplats och ett vindsskydd.

När föreningskonsulenten Anders Stridh i måndags kom till Trehörningen upptäckte han att en björk sågats ner och att en håv och en skottkärra stulits. Det låg sopor på marken.

‒Det är folk som vill förstöra för oss helt enkelt, säger Anders Stridh och fortsätter:

‒Det var inte så att man på något sätt ville använda björken som ved utan man har helt och hållet bara velat jävlas.

Det har inträffat flera fall av skadegörelse under våren och sommaren.

‒Man har huggit ner trän, man har vandaliserat torrdasset, man har eldat på fel platser så att vi har fått kalla på räddningstjänst, berättar Anders Stridh.

I slutet av maj inträffade en markbrand vid Trehörningen.

‒Då var vi tvungna att kalla på räddningstjänsten som kom upp med fyra man och bekämpande markbranden.

Två lådor som används för förvaring av förbrukningsartiklar, som till exempel plastmuggar, plasttallrikar och bestick, har brutits upp.

‒De hade brutit upp de här lådorna och i ren förstörelselust slängt ut det på marken och i vattnet.

Föreningen håller med skottkärror som man kan använda för att transportera fiskeutrustning från parkeringen till sjön. En av föreningens tre skottkärror har blivit stulen. Flera tallar har huggits ner.

‒Det finns ganska mycket döda träd som vi använder för att hålla med ved som en service åt besökarna, men likafullt så gav man sig på de friska träden som fanns här med en yxa som vi höll med. Det är en yxa som vi hade vid vindskyddet som en service åt våra besökare, men nu har vi tagit bort yxan. Vi har tagit bort veden, säger Anders Stridh.

Både vid parkeringen och vid rensbordet finns anslag om att man bara får elda vid vindskyddets grillplats. Trots det har man flera tillfällen eldat direkt på marken som till stor del består av lättantändlig torvjord.

‒Man har släpat med sig engångsgrillar och ställt engångsgrillen direkt på marken. Det är livsfarligt alltså, säger Anders Stridh.

I samband med markbranden i maj gjorde Anders Stridh en polisanmälan som dock blev nedlagd efter kort tid.

‒Det finns ingen som har gjort några iakttagelser heller.

Anders Stridh ställer sig frågande till det inträffade.

‒Varför ska man förstöra för andra som sköter sig? Man blir ju dessutom ganska less på att lägga ner ganska mycket arbete på att försöka göra området och hela Eskilstuna kommun lite trivsammare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!