Skräll i MP – gruppledare utan plats i fullmäktige

Miljöpartiets två gruppledare Marielle Lahti och Hanna Hessling blir utan plats i Eskilstuna fullmäktige sedan personrösterna nu räknats klart. Partiets två mandat tas i stället av Linus Lakso och Mohamed Abdukani.

Mohamed Abdukani tar ett av Miljöpartiets två mandat i fullmäktige tack vare personröster. Det gör även Linus Lakso. MP:s två gruppledare, Marielle Lahti och Hanna Hessling, blir därmed utan ordinarie plats.

Mohamed Abdukani tar ett av Miljöpartiets två mandat i fullmäktige tack vare personröster. Det gör även Linus Lakso. MP:s två gruppledare, Marielle Lahti och Hanna Hessling, blir därmed utan ordinarie plats.

Foto:

Övrigt2018-04-10 20:02

Valresultatet blev en stor besvikelse för Miljöpartiet. I kommunvalet i Eskilstuna fick partiet bara 3,5 procent av rösterna, mer än en halvering jämfört med valet 2014 (7,09 procent). Resultatet ger MP två mandat i det nya fullmäktige, där antalet ledamöter krympt från 79 till 65.

De två namn som stod överst på partiets valsedel var Marielle Lahti samt Hanna Hessling. De gruppledare Hanna Hessling säger till Eskilstuna-Kuriren att hon hade hoppats på en ordinarie fullmäktigeplats men är ändå nöjd med sin roll som ersättare.

– Det känns spännande och jag är glad över att det finns flera starka gröna röster i Eskilstuna, det är något positivt, säger hon.

Även Miljöpartiets andra gruppledare i Eskilstuna, Marielle Lahti, är taggad inför det fortsatta kommunala arbetet i Eskilstunapolitiken. Hon stod överst på listan till kommunfullmäktige men blev ändå utan ordinarie plats.

– Det är sådant som kan hända. Jag är glad över att det finns ett stort intresse för våra kandidater och att många kryssar grönt. Vi gruppledare har ett stort stöd i partiet och vi har redan nu ett nära samarbete med Linus Lakso och Mohamed Abdukani, säger Marielle Lahti.

Linus Lakso, som sitter i MP:s partistyrelse och är ordförande för MP i Sörmland, stod överst på partiets sörmlandslista till riksdagen. Men de 3,69 procent av rösterna som partiet fick räckte inte till ett mandat. Att han nu får en ordinarie plats i fullmäktige var inte något han hade räknat med.

– Det är ju glädjande att få förtroendet men jag har inte tagit ställning än hur jag ska göra. Vi får prata ihop oss i partiet, säger han.

Personröster

På varje valsedel finns en möjlighet att ge en kandidat en särskild personröst. Personrösterna används i första hand för att bestämma vilka personer som ska utses för att representera de mandat som varje parti fått i valet. I kommunal- och landstingsvalen måste en kandidat ha fått minst fem procent av partiets röster i valkretsen för att kunna bli invald på personröster. Dessutom måste en person ha fått minst 50 personröster i kommunalvalet.

Källa: SKL, Sveriges Kommuner och Landsting

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!