Det konstaterar Röda Korseti en utvärdering av lagen.
Observationerna är inte nya. Konsekvenserna förutsågs av en rad remissinstanser innan lagen antogs och har observerats av många sedan dess. Denna sammanställning är dock den kanske mest omfattande och genomarbetade analysen hittills.
Röda korset har gått igenom hundratals asylärenden och genomfört ett par dussin intervjuer med flyktingaroch med bland annat psykologer, sjukvårdspersonal och forskare.
Den första frågan som behöver ställas är om lagen åstadkommer det som dess förespråkare hävdar. Här måste svaret bli nej. Lagen har inte haft någon nämnvärd inverkan på antalet personer som söker asyl i Sverige.
Den minskning som har skett sedan 2015 beror på inre gräns- och id-kontroller och hinder att komma in i EU. När riksdagen antog lagen i juni 2016 hade alla dessa skärpningar redan införts, antalet asylsökande i Sverige hade minskat och har sedan dess legat på i princip samma låga nivå.
Lagens konsekvenser för dem som drabbas är dock allvarliga. Röda korset berättar om Ali som har flytt till Sverige från Syrien. Hans fru och son befinner sig i Turkiet. De lever i fattigdom och frun är sjuk. Men de får inte återförenas med Ali på grund av den tillfälliga lagen. Han får inte visum till Turkiet och familjen kan inte ta sig ut. När Ali reste iväg var sonen åtta månader. Nu är han tre år och har ingen relation till sin pappa. Sonen är ledsen och arg, och tror att pappan har övergivit honom.
Flyktingar som nekas familjeåterförening när de får asyl kan tafamiljen till Sverige om de skaffar arbete och bostad. Men i de allra flesta fall är den möjligheten enbart teoretisk. Kraven på inkomst och bostadens storlek är svåra att leva upp till för en flykting som har varit i Sverige så kort tid.
De som ändå försöker försämrar många gånger sina möjligheter till god etablering. Exempelvis genom att satsa på okvalificerat arbete i stället för att uppdatera en utbildning som man har med sig.
En studie som Röda korset har tagit del av visar att nära hälften av flyktingarna från Syrien, Somalia och Eritrea lider av depression, ångest, posttraumatiskt stressyndrom och/eller lågt välbefinnande. Tillfälliga uppehållstillstånd och separation från familjen försvårar tillfrisknande och försämrar i många fall flyktingarnas psykiska tillstånd.
Röda korset pekar också på lagens rättsosäkra inslag. På flera punkter dras gränsen i tillämpningen mot svenska konventionsåtaganden utan att dessa definieras. I propositionen motiveras lagens proportionalitet och laglighet gentemot Europakonventionen bland annat med att lagen är tillfällig. Den tanken går igen i avslagsbeslut.
Men om lagen förlängs på obestämd tid faller resonemanget, vilket betyder att avslag har getts på felaktig grund och frågan är om ärendena måste prövas på nytt under de nya premisserna.
Fler politiker bör se de uppenbara orimligheterna i denna asyllag. Den skapar mycket lidande, försämrar integrationen, utmanar rättsstaten men påverkar inte antalet asylsökande nämnvärt.