Mattias Stjernström har gjort sig känd i Eskilstuna som en drivande person inom näringslivet.
Han har byggt upp ett flertal företag och även tilldelats olika priser för sitt entreprenörskap.
Nu har han sin verksamhet förlagd till Rothoffsvillan i Eskilstuna som Mattias Stjernström gjort till en samlingsplats som ska stimulera kreativa människor på olika sätt.
Dessutom är han sedan i lördags ordförande i speedwayföreningen Smederna.
En klubb som han ännu så länge bara haft ett ganska kort förhållande med.
‒Jag har alltid haft ett stort motorintresse men just speedway har jag inte riktigt förstått mig på förrän de senaste åren. Men nu är jag helt uppslukad och fascinerad av sporten, säger Mattias Stjernström med ett skratt.
2016 var Smederna som du kanske vet snubblande nära en konkurs.
En stor räddningsaktion drogs igång och en av dem som sköt till en större summa pengar var Stjernström och hans företag Garden of Potential.
‒"Zorro" (speedwayföraren Magnus Zetterström) kontaktade mig och sa att de behövde få in företag som var beredda att rädda klubben. Eftersom det är viktigt för en levande stad att ha ett bra idrottsliv ville vi ställa upp och hjälpa, säger Stjernström och fortsätter:
‒Frågan som vi ställde oss då var vad som skulle hända om Smederna gick i konkurs. Känslan var att det inte fick hända och det hade definitivt blivit kostsammare att göra en omstart. Sedan måste jag säga att det är fantastiskt att se hur många som brinner för Smederna. Föreningen är viktig för Eskilstuna.
Det ekonomiska krisåret kom Smederna sist i Elitserien. Men eftersom ingen klubb underifrån ville gå upp fick Eskilstunalaget stanna i högsta serien.
Det som hänt därefter är närmast som en saga.
‒Att 2017 slutade med SM-guld är nästan overkligt. I klubben finns en enorm lagkänsla som de superduktiga lagledarna Jerker och "Jarlen" (Jerker Eriksson och Stefan Jarl) och Jimmy Jansson innan dess byggt upp, säger Mattias Stjernström.
I slutet av förra året fick så Stjernström frågan om han ville bli ny ordförande i Smederna. Då hade Håkan Ringkvist under hösten lämnat uppdraget för att bli klubbchef och Leif Anväg skulle bara sitta fram till årsmötet i lördags.
‒När jag fick frågan valde jag att fundera ett tag innan jag svarade. Jag är en person som vill gå in för fullt i det jag åtar mig, annars blir jag ingen tillgång. Efter en tids tänkande kom jag tillsammans med familjen fram till att det tidsmässigt fungerar att arbeta ideellt för Smederna. Sedan är dessutom flera av barnen överlyckliga eftersom de inser att de får se mycket speedway framöver, säger nye smedbasen och ler.
Mattias Stjernström har en hel del tankar kring hur han vill att föreningen ska fungera. Han vill dock inte föregå något och redan nu komma med en programförklaring.
‒De närmaste veckorna ska jag ha många möten med folk i klubben och bilda mig en uppfattning om hur saker och ting fungerar och hur de vill att det ska vara. Det här är precis som i näringslivet ingen enmansshow utan det handlar om att bygga ett lag.
En sak är dock Mattias Stjernström klar över. Smederna från Eskilstuna ska kunna bli en stor maktfaktor inom speedway i många år framöver.
‒Vårt läge i Mälardalen är ju fantastiskt och hela motorområdet i Gröndal har enorm potential. Exempelvis tror jag den nya racingbanan som är på väg att byggas blir grym och jag ser framför mig att alla föreningarna i området kan ha ett bra samarbete. Sedan tror jag inte SM-guldet för oss 2017 var en engångshändelse. Vi borde alltid kunna sikta mot guld och med det lag vi har 2018 finns definitivt chansen att försvara titeln.
Något Mattias Stjernström anser vara viktigt är själva arrangemanget kring matcherna i Elitserien.
‒Jag ser det som en jättefördel att det är många pauser i en speedwaymatch. Det gäller bara att se till att hitta på intressanta saker att fylla dessa luckor med. Alla är ju inte intresserade att specialstudera traktorn som gör i ordning banan mellan heaten. Jag har en del tankar kring detta men vill förankra det först i föreningen innan jag ventilerar det offentligt, säger han.
Hur tänker du kring problemet som speedwayen lever med när det gäller vädret och regnrisken som kan skrämma bort åskådare?
‒Som jag ser det är den enda lösningen på sikt att man får tak över anläggningen. Men sedan är ju det en större fråga än så. Om man får tak ska man sedan även bygga väggar? Det gäller att fråga sig hur Gröndal bör se ut om fem eller tio år. Men i mina ögon är det här platsen som kan bli Sveriges motormecka.
Tror du Eskilstuna blir först i Sverige med en speedwayanläggning under tak?
‒Jag hoppas absolut att vi blir först och det ser jag inte som en omöjlighet. Sedan är det viktigt att fråga sig vad vi ska göra med arenan när det inte är matcher. Jag tror definitivt det finns mycket annat än speedway som går att anordna på anläggningen. Inte minst om vi får på ett tak.