Sopkaoset i Fröslunda fortsätter: "Det blir bara värre och värre"

Nedskräpningen vid återvinningsstationen i Fröslunda fortsätter.‒Det förekommer i hela landet och det blir bara värre och värre, säger Jenny Randborg som är regionchef på företaget FTI som ansvarar för stationen.

En skylt vid återvinningsstationen hotar med straffansvar.

En skylt vid återvinningsstationen hotar med straffansvar.

Foto:

Övrigt2017-09-01 22:17

Hushållssoppor och grovavfall får inte kastas på återvinningsstationer, men det är ändå vanligt förekommande på många platser. Stationen i Fröslunda är, som vi tidigare har rapporterat, en av dem.

‒Folk slänger möbler, restaurangavfall, madrasser, restaurangavfall, hushållssopor... ja, allt möjligt, säger Jenny Randborg.

Trots att nedskräpningen har pågått länge har FTI, Svensk förpacknings och tidningsinsamling AB, svårt att komma åt problemet.

‒Det enda vi kan göra är att städa. I Fröslunda måste vi göra det tre dagar i veckan. Cirka två av tre gånger är där väldigt skräpigt.

Alternativet är att stänga återvinningsstationen, men det är en mycket ovanlig åtgärd och inte aktuellt i Fröslunda.

‒Vi behöver ju återvinningsstationer och så länge vi kan städa bort skräpet är vinsten av att människor sorterar sitt avfall större.

Vid stationen i Fröslunda finns en skylt som upplyser om att det är olagligt att slänga sådant som inte hör hemma där.

‒Kanske avskräcker det någon. Ibland hittar vi namn och adresser bland skräpet och då anmäler vi till miljöförvaltningen och polisen. Men det är sällan det leder någonstans. Vad jag vet har ingen dömts.

‒Att få tillstånd till kameraövervakning är svårt eftersom det är allmän plats. Men i och med den nya kameraövervakningslagen kommer vi att ansöka om att få sätta upp kameror på en del stationer. Det är ändå tveksamt om det hjälper.

Städningen kostar FTI många miljoner varje år.

‒Det är pengar som vi skulle kunna använda till att öppna fler återvinningsstationer och göra de som finns snyggare och bättre, säger Jenny Randborg.

Miljöbalken 29 kapitlet 7§

Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!