Den här tiden på året råder allmän jakt på bäver. Deras dämmen är dock fredade fram till i mitten av maj. För den som anser sig nödgad att riva ett dämme eller en hydda under perioden september till april, krävs tillstånd från länsstyrelsen. Medgivande ges bara om rivningen är "absolut nödvändig för att förhindra avsevärda skador". Hårda krav kan tyckas, men i praktiken är det nästan alltid bävrarna som drar det kortaste strået. Av de 26 ansökningar om skyddsjakt eller rivning, av ett flera dämmen i Sörmland som lämnades till länsstyrelsen 2015 och 2016, beviljades 24.
Rivningsansökningarna görs av myndigheter eller mark- och tomtägare som fått åar, diken och vattendrag proppade och där vatten hotar att översvämma vägar, skog, tomter eller åkermark. Bakom de flesta ansökningarna står Eskilstuna kommun.
Ekebydiket i Hällby, Kalkbäcken i Odlaren, Borsöknabäcken, Trumtorpsbäcken och ett vattendrag vid Ryningsberg är några exempel på platser i Eskilstuna där länsstyrelsen beviljat tillstånd att riva dämmen och/eller hyddor de senaste åren.
I Katrineholms kommun har man beviljat tillstånd för rivning vid Kantorpsgruvan i Sköldinge, och i Flen vid Brogetorp. I december 2016 slog SMHI larm om att en förvarningsstation i Nyköping, hotades att översvämmas av ett bäverdämme i Ålbergaån. Rivningstillstånd beviljades.
Den svenska bäverstammen utrotades vid 1800-talets slut, men har repat sig fint efter återplanteringen som inleddes på 1920-talet. Sakkunniga inom bäverområdet uppskattar i dag antalet individer till cirka 130000 och arten räknas inte längre som sällsynt. Dilemmat med att skjuta bäver samt riva dämmen och hyddor utanför den allmänna jaktperioden är snarast etiskt. Djuren som i sig är förhållandevis svårjagade riskerar att frysa eller svälta ihjäl när dämmen rivs och deras boplatser och matförråd blottläggs. Skyddsjakt under fredningstiden medför också risk för att ungar görs föräldralösa.
Göran Hartman, biolog och universitetslektor vid Sverige lantbruksuniversitet (SLU) tituleras ibland bäverexpert. Han hävdar bestämt att flertalet bäverskador skulle kunna undvikas om utsatta markägare vidtog förebyggande åtgärder och bedrev ansvarsfull jakt under den ordinarie jaktperioden.
‒Synen på att bevilja tillstånd skiljer sig nog lite. I vissa län är man lite hårdare när det gäller att bevilja skyddsjakt och resonerar som så att man får vara effektivare under jakttiden. Har man missat att jaga får man tåla lite skador, säger Göran Hartman.
Principen är att viltskadorna ska kontrolleras genom jakt.
‒Då får man också se till att jaga bäver och riva dämmen när det är tillåtet. Om man river en primärdamm, alltså den som reglerar vattennivån i hyddan, så att bävern är utan skydd för vintern kan den frysa ihjäl. Och river man dammar på vintern får man se till att avliva hela familjegruppen först, och man vet aldrig hur stor den är, säger Göran Hartman.
Anders Nilsson är jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
‒Jägareförbundet ställer sig helt bakom principen om att viltstammen ska regleras under ordinarie jakttid. Bara i undantagsfall ska man kunna tillåta skyddsjakt när det uppstår problem som inte kan hanteras, säger han.
Det går att med enkla medel minimera de skador som bävrarna skapar. Trädstammar kan skyddas med nät och rörtrummor och kulvertar förses med konstruktioner som omöjliggör påbyggnad.
Konflikten mellan människa och bäver är opåkallad, anser Göran Hartman på SLU.
‒Vi svenskar är primitiva och reaktiva. När det uppstår problem så ska de lösas med fällor, bössor och grävmaskiner.
Han medger dock att bäverns återväxt har fört med sig fler viltskador.
‒Men vi har värre saker att hantera. Älg, rådjur och vildsvin spelar i en helt annan liga än vad bävern gör. Och det är ett förskräckligt liv om vargarna. Man väljer sitt fokus.
Ansvarsfull jakt under de drygt sju månader om året som bävern är lovligt byte skulle effektivt kunna förebygga behovet av akuta åtgärder.
Enligt Svenska Jägarförbundet skjuts cirka 8000 bävrar per år. För Sörmland uppskattas antalet fällda bävrar till 400, fördelade över hela länet. Flertalet skjuts i april och maj.
‒Det är ganska få, knappt en bäver per tusen hektar. Några jagar ganska mycket men i stora områden bedrivs ingen jakt alls, man är inte intresserad av bäver, säger Anders Nilsson.