Spelklart för nya racketsporten

På tisdagsmorgonen slår portarna upp för Eskilstunas, och faktiskt Sörmlands, första hall för racketsporten padel.‒Det här växer jättefort och det poppar upp nya hallar hela tiden i landet, säger Fredrik Hörnell och Martin Stenström.

En underskruvad backhand är ett vasst vapen i padel. Det visade Fredrik Hörnell när tre nybörjare från tidningen fick chansen att provspela med honom på måndagen.

En underskruvad backhand är ett vasst vapen i padel. Det visade Fredrik Hörnell när tre nybörjare från tidningen fick chansen att provspela med honom på måndagen.

Foto:

Övrigt2017-07-31 09:19

De två står tillsammans med Robert Dahlén bakom nybygget på Folkestaleden. Där finns fyra banor redo att ta emot nyfikna besökare.

‒Vi hade egentligen hoppats kunna dra igång redan i början av sommaren men det blev lite längre startsträcka än väntat. Nu är det skönt att kunna öppna och vi tror väldigt mycket på det här, säger Hörnell.

Sporten i sig är inte så ny. Padel, vilket uttalas paddel trots att det bara stavas med ett d, kommer ursprungligen från Argentina och har bland annat ett väldigt starkt fäste i Spanien.

‒Det är den näst största sporten där bakom fotboll. Större än tennis till och med, berättar Fredrik Hörnell.

Vad är då padel? Hörnell beskriver det som en blandning av minitennis och squash. Man räknar som i tennis och det finns serverutor. Däremot servar du inte ovanifrån utan nere vid höfthöjd. Så några stenhårda serveess är mer eller mindre omöjliga att göra.

Squashdelen kommer genom att man spelar som i en bur med galler vid sidorna och glasväggar runtom i övrigt. De kan användas och av skickliga spelare går det förstås att ha väggarna till sin fördel. Såväl i pressade lägen som för att göra det svårt för motståndarlaget.

‒En fördel med padel är att det är lättare att komma igång med den sporten än till exempel tennis. Även för nybörjare går det att få till hyfsat spel, säger Martin Stenström.

Singelspel existerar inte, eller är i varje fall mycket sällsynt. Det är dubbel som gäller.

‒Det innebär också att det blir en väldigt social sport, tillägger Stenström.

Underlaget i Eskilstuna Padelcenter är konstgräs plus att man lägger in en del sand på mattan för att skapa viss möjlighet att glida.

Hallägarna säger, likt många andra man har hört prata om padel tidigare, att om man väl provar är det lätt att fastna. Så en racketsportsugen trio från tidningen begav sig därför till hallen dagen före öppnandet för att testa och här intill kan du läsa våra första intryck av sporten.

En inte alltför vågad gissning är nog att många Eskilstunabor, inte bara de som gillar att ta sig fram i en kanot, kan börja kalla sig paddlare snart ...

Så här tyckte tidningens testpanel:

Torsten Braf:

Det här måste prövas igen.

Det är väl ett av de högre betygen man kan dela ut när det gäller en helt ny oprövad racketsport.

Bara en sådan sak att få en racket i näven som ser ut ungefär som de där strandkillarna brukar ha, och en tennisboll och så kliva in i ett litet rum som i squash ungefär.

Fast jag tror inte att det är en utmaning för några sluggers. De där hårda, tunga passerslagen passar bättre på tennisplanen. Här får man plötsligt all tyngd och kraft i retur som alldeles nyss riktades rakt fram. Ungefär som i jiu jitsu.

Det måste till mer finlir, fler skruvade stoppbollar.

Sebastian Laneby:

Jag har under en längre period surfat runt på Youtube och plöjt klipp efter klipp på padelmatcher från Spanien och andra länder som är långt fram i utvecklingen. Och sedan hallarna började ploppa upp i Sverige har jag alltid tänkt att "det där vill jag testa"

Nu fick jag äntligen chansen och det var lika roligt som jag trodde att det skulle vara på förhand. Om inte roligare.

Jag förstår varför sporten växer, jag förstår varför fler och fler börjar spela.

Det här var inte sista gången jag lirade, det kan jag lova.

Stefan Alhag:

Är redan badmintonfrälst men riskerar nu att behöva tid för en racketsport till. Med viss tennisbakgrund också kändes det enkelt att komma in i spelet.

Jag vill dock väldigt gärna lära mig använda vinklar och väggar för finesser och klurigheter. Kände även att min slicade tennisbackhand är ett vasst vapen.

Gillade också att serven är för att starta poängen, inte så mycket för ett vinstgivande vapen. Det bäddar för att man lätt ska få till roliga, långa och underhållande dueller.

Jag ska absolut paddla igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!