Sebastian Samuelsson, som levde sina nio första år i Dunker utanför Malmköping, stod för en första klassens sensation när han bärgade silvret i skidskytteherrarnas jaktstart på OS i Pyeongchang.
Är han den idrottare från Malmköping som har stått för den främsta idrottsprestationen någonsin? Mycket möjligt, men han är inte den förste med koppling till den lilla Sörmländska regementsorten som har visat upp sig på de stora internationella sportscenerna.
Två OS-deltagare, en världsmästare, en Wimbledondeltagare och ett av världens snabbaste par i sidecarracing har Eskilstuna-Kuriren hittat när de tittat i backspegeln.
Eva Rönström
Född i Stockholm, men flyttade till Malmköping på 70-talet och jobbade i flera årtionden som lärare på orten. Eva Rönström, som bytte namn till Ericsson som gift, var gymnast och som 23-åring var hon en av 97 svenska idrottare som i slutet av november 1956 åkte till de olympiska spelen i Melbourne.
OS-deltagandet blev en framgång för Eva som i lag med Karin Lindberg, Ann-Sofi Colling, Evy Berggren, Doris Hedberg och Maude Karlén bland annat slog stormakten Sovjetunionen och tog silver i disciplinen portabla redskap. Vann gjorde det ungerska laget och Sovjetunionen fick dela på bronset med Polen.
Douglas Palm
Björn Borg vann Wimbledon fem år i rad mellan 1976 och 1980. Under två av dessa år hade stjärnan sällskap av Malmköpingssonen Douglas Palm i startfältet. Palm, som är fem år äldre än Borg, gjorde sin Wimbledondebut 1977 genom att besegra tysken Frank Gebert i tre raka set (6-3, 6-4, 6-1). Han hade även ledningen med 2-1 i set mot australiensaren Paul Kronk i andra omgången, men fick ge sig i den rafflande femsetsmatchen (7-5, 4-6, 8-6, 3-6, 1-6).
Året efter mötte Palm britten Buster Mottram i första omgången och föll i tre raka set (5-7, 2-6, 2-6). Matchen fick en del uppmärksamhet då den spelades under stort polisskydd. Anledningen var att ett stort antal protestanter fanns på plats för att visa sitt missnöje mot Buster Mottram som öppet stöttade den högerextrema gruppen National Front Party.
Douglas Palm deltog även i Wimbledon, Franska öppna och US Open i dubbel, dock utan att ta sig vidare från första omgången. Han vann totalt 19 av 64 singelmatcher och nio av 40 dubbelmatcher på ATP-touren. Han var som högst rankad som nummer 159 (juli 1978).
Kerstin Bodin
Den stockholmsfödde, numera 67-åriga, skytten är sedan flera årtionden boende i Malmköping. Kerstin Bodin var med i skyttelandslaget i 23 år, vann två VM-guld i luftpistol och var en del av den svenska truppen till de olympiska sommarspelen i sydkoreanska Seoul 1988.
Bodin tävlade i den då nya OS-grenen luftpistol och fick på sina fyra serier totalt 376 poäng (94+93+97+92). Det visade sig att hon hade behövt få fyra poäng till i sista serien för att nå en åttondeplats som innebar final. Bodin slutade på en 19:e plats av 37 startande. I finalen satte sedan Jasna Sekaric från Jugoslavien nytt världsrekord med 489,5 poäng (389+100,5).
Kerstin Bodin avslutade sin aktiva karriär 1992 och har därefter fortsatt varit väldigt engagerad inom skyttet. Hon har bland annat varit ordförande i Svenska Sportskytteförbundet, vice president i Europeiska skytteförbundet, ordförande internationella skyttesportsförbundets domarkommitté och domare på OS, VM, EM och världscuper.
David Karlsson
Pappa Thomas Karlsson var på sin tid en pålitlig målskytt i Motala med SM-guldet 1987 som höjdpunkt. Sonen David kom att trumfa sin far. Malmköpingssonen inledde sin karriär i Eskilstuna BS innan han började bandygymnasiet i Sandviken. Via Vetlanda hamnade han i Hammarby, vidare till proffsspel i Ryssland innan han återvände till Hammarby. 2010 värvades av Villa Lidköping där han spelar än i dag.
David Karlsson har gjort mål var han än har kommit. Vid fem tillfällen har han vunnit elitseriens skytteliga och när han 2016 gjorde sitt 772:a mål blev han Sveriges genom tiderna bästa målskytt i bandyns elitserie. Han belönades efter säsongen med titeln årets herrspelare i svensk bandy.
I landslaget var David Karlsson med och vann VM-guld i Ryssland 2005. Sverige besegrade hemmanationen i finalen med 5-2 efter att Karlsson stått för att av målen. År 2010 vann han sitt hittills enda SM-guld, då i Hammarby.
Frida och Thomas Johansson
Sidovagnsracing, eller sidecar racing, är en sport som inte röner så stor uppmärksamhet i Sverige. Några av de främsta i landet i den undanskymda sporten kommer från Malmköping. Thomas Johansson och dottern Frida Johansson har sedan 2009 tävlat tillsammans. Thomas kör och Frida agerar så kallad burkslav och ligger tätt längs marken i 140 kilometer i timmen och parerar i kurvorna.
Familjeduon, som tävlar i med en motorcykel från 60-talet, har vid flera tillfällen vunnit de svenska och nordiska mästerskapen. Året 2013 var duons bästa då de vann SM, nordiska mästerkapet och kom tvåa i VM i Tyskland.
Noterbart är att Frida Johansson, numera Andersson, i unga år även var en lovande skytt med ett par ungdoms-EM på meritlistan.