Under de senaste tio åren, från 2006 till 2016, har det skett en minskning från cirka 5500 till 4200 fångar runt om på anstalterna i landet. Det visar statistik från Kriminalvården som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.
Kollar man hur det ser ut i länet så är tendensen samma. Mariefred, Hällby och Nyköpingsanstalten har alla tre gjort en minskning sedan 2006.
Den största nedgången har Hällbyanstalten svarat för, med 43 färre fångar på tio år, från 107 till 64. Men Peter Kjellin, anstaltschef på Hällbyanstalten, menar att det finns en speciell orsak till att de gjort en sådan stor minskning.
‒ Vi håller på att renovera så vi har avdelningar stängda, det är den enkla förklaringen hos oss, säger han.
Peter Kjellin berättar att han i övrigt inte märkt av någon direkt nedgång på normalplatserna, men att anstalten däremot haft ett lägre inflöde på behandlingsplatserna.
Sammanlagt har länets tre anstalter tillsammans 62 fångar färre 2016 jämfört med 2006. Henrik Tham som är professor emeritus vid Stockholms universitet har studerat trenden.
‒ Den huvudsakliga orsaken till nedgången är att det är färre som begår brott och färre som fortsätter med den verksamheten efteråt. Man ser samma i andra västländer, att brottsligheten går tillbaka, säger han.
Henrik Tham berättar också att flertalet undersökningar pekar på att färre utsätts för brott.
‒ Brottsförebyggande rådet har gjort intervju-undersökningar som visar att färre människor utsätts för misshandel. De nuvarande generationerna är betydligt mer skötsamma än tidigare generationer.
Mohamed Gulied som är anstaltschef på Mariefreds anstalt, delar inte fullt bilden av att antalet interner blivit färre, åtminstone inte på hans anstalt. Mariefred har en beläggning på ungefär på 97-98 procent, enligt Mohamed Gulied.
Han tillägger också att han ser en tendens till att människor börjar begå brott i allt yngre ålder. Samtidigt tycker Mohamed Gulied att den färska statistiken är positiv.
‒ Det man glömmer bort är att anstalten speglar hur samhället ser ut. Beroende på hur det ser ut finns också risken att vi får in samma marginaliserade grupper på anstaltsmiljö. Men det är glädjande. Mycket, mycket glädjande för Sverige att det går åt rätt håll tycker jag.