Traditionen står stark på Gammaldags marknad

På lördag är det Gammaldags marknad igen, den fyrtioförsta upplagan, och inte mycket har hänt sedan starten 1977. Precis som arrangörerna vill ha det.

Marknadsgeneralen Örjan Boberg och Maggan Johansson från marknadens arbetsutskott, som har jobbat med årets upplaga sedan hösten förra året.

Marknadsgeneralen Örjan Boberg och Maggan Johansson från marknadens arbetsutskott, som har jobbat med årets upplaga sedan hösten förra året.

Foto:

Övrigt2017-05-08 18:05

‒Det är en marknad som försöker återberätta den gamla marknadstraditionen när bygdens hantverkare och bönder åkte in till tätorten och försökte sälja det de hade gjort. Det var så den kom till, sedan har vi försökt bygga på den till att bli en upplevelse för hela familjen med musik, djur och andra events under dagen, säger marknadsgeneral Örjan Boberg som ihop med Maggan Johansson och tre personer till i arbetsutskottet har jobbat med årets upplaga sedan tidig höst i fjor.

‒Det är en massa föreningar i samverkan och hembygdsföreningen är huvudman. Det kommer runt 100 marknadsförsäljare med egentillverkade hantverks- eller matprodukter, säger Maggan.

Det genomgående temat på marknaden, som brukar locka mellan 15 och 18 000 besökare, är alltså hantverk. Det löper som en röd tråd genom marknaden varje år, men i år det ännu mer fokus på hantverk och slöjd.

‒Vi försöker samla arrangemang kring temat, i fjor var det jubileet och i år är det hantverk. Vi får hit en träsnidare, Sur-Olle, som på något vis är träsnideriets rockstjärna. Han är det stora namnet, men det är många lokala hantverkare som visar och inte bara säljer sina hantverk och det blir mycket här nere vid hembygdsgården, både inom trä- och textilslöjd, säger Örjan.

Men även en långkörare kan behöva vissa moderniseringar.

‒I och med att vi kallar oss gammaldags måste man känna igen sig, det får inte förändras för mycket. Men vi skruvar lite på det också, det blir en interaktion med publiken när Idéfarmen kommer hit och gör någon form av skulptur, mjuka former i hårt material, hårda former i mjukt material, säger Örjan.

Marknaden ligger alltid i slutet av maj, tidigt på marknadssäsongen, och det kan vara ett av skälen till att den överlevt.

‒Men den har också sin lilla nisch, vi konkurerar egentligen inte med så många andra. Vi drar en annan publik och många är återkommande, säger Örjan och Maggan fortsätter:

‒Den är ett måste och en tradition för många. Törst vi säga att det är kvalité, folk gillar det och här är det lite annorlunda än Malma marken.

Som traditionen bjuder uppmanas marknadsbesökarna att klä sig i tidstypiska kläder, för denna möda ligger det även pris från knallarna i potten.

Tidig start på dagen

Gammaldags marknad har funnits sedan 1977.

Det är en marknad med hantverk i fokus och ska vara en plats där folk känner igen sig, år efter år.

Öppningsceremonin för årets marknad hålls klockan nio på lördag.

Hela dagen kantas av olika underhållningsakter fram till tidig kväll.

Hela programmet finns malmkoping.nu och i broschyrer runt om i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!