Inslaget då en bil hissas upp i en lyftkran och sedan släpps ner i marken är populärt under Trafikens dag vid Tuna Park. Skådeplatsen kantades av publik. Bland barnen tyckte en del att det var lite otäckt och höll för öronen. Andra var förväntansfulla.
‒Genom det här vill vi visa säkerhetsbältets betydelse, också när man inte tycker att man kör särskilt fort, förklarade Gunnar Swahn som är ordförande i FMK Södermanland som är en av arrangörerna för arrangemanget.
‒Bilen har en hastighet på 50 kilometer i timmen när den når marken. För den som har säkerhetsbälte är sannolikheten att överleva mycket stor. Utan säkerhetsbälte är sannolikheten mycket stor att skadorna blir omfattande.
Med en krasch slog bilen i asfalten. Fronten blev helt intryckt. Många uttryckte förvåning att skadorna blev så stora.
Nu var det räddningstjänstens tur att rycka in för att rädda föraren – en trädocka – genom att klippa sönder bilen och få ut hen.
‒Vi visar hur vi arbetar på en olycksplats, berättade brandmannen Ed Linde.
‒Om personen i bilen till exempel har ont i nacken, måste vi vara väldigt försiktiga för att inte förvärra skadorna.
En brandman kröp in i bilen för att säkra förarens nacke, alltså se till så att den inte rördes under arbetet. Därefter klipptes balk för balk av på bilen så att taket kunde lyftas bort. Då kunde personen/dockan tas ut ur bilen på en bår.
Fyra bilar skulle släppas under dagen.
‒Vi passar på nu när kranen ändå står uppställd för att öva oss på räddningsarbetet, förklarade Ed Linde.
Det fanns också mycket annat att göra och titta på under Trafikens dag – brandbilar, polisbuss och militärfordon visades upp. För barnen fanns bland annat en hoppborg uppställd.
Som pricken över i bjöd föreningen Zero One Six på en hisnande inlinesuppvisning. Tolvårige Samuel Larsson var en av deltagarna.
‒Jag har hållit på i fyra år och tränar minst fyra gånger i veckan, berättade han.
‒Visst händer det att man ramlar, men jag kör vidare ändå för det är så kul.