Även om läget inte är lika akut som i till exempel Skåne, Göteborg och Uppsala har Sörmlands sjukhus brist på blod under sommaren.
– Vi är vana vid att det blir så här under semestermånaderna. De olika blodcentralerna i landet hjälps åt om det uppstår en kris, men eftersom många andra regioner också har det väldigt besvärligt är det inte säkert att det finns hjälp att få vid nödläge, säger Thomas Hylvander, biokemisk analytiker på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
I Sörmland uppgår antalet blodgivare till cirka 4000 personer i Eskilstuna och sammantaget cirka 4000 givare i Nyköping och Katrineholm. Under sommarmånaderna sjunker antalet liter mottaget blod med cirka 40 procent i hela Sörmland.
– Det är inte en mer allvarlig situation i sommar jämfört med tidigare, men det är väldigt bra att folk får reda på att vi har ett behov, säger Thomas Hylvander.
Att mängden skänkt blod minskar på sommaren beror delvis på att många givare har varit utanför Europa under sin semester, då gäller ett antal veckors karens. Men det beror också delvis på att klinikerna har reducerad verksamhet under sommaren då personal är ledig.
Skulle läget bli värre i Sörmland kan det bli som i Uppsala där Akademiska sjukhuset i Uppsala har uttryckt sin oro.
– Fortsätter vi att gå ner kan vi bli tvungna att ställa in planerade operationer, säger Maggie Östlund till TT.
Sörmlands blodcentraler skulle gå ut och larma i media, främst radio, om en riktig krissituation uppstår.
– Nu har vi inte ett sådant läge, men skulle det ske så skulle vi se till att det snabbt går ut i radio, många har ju på den i bilar och i hemmen, säger Thomas Hylvander.
Generellt, sett till hela året, har det inte skett någon ökning av blodgivande i Sörmland under de senaste åren.
– Det ligger ungefär på samma nivå som det har gjort de senaste 20-30 åren. Det kanske beror på att många av de trogna blodgivarna ha passerat 65 år och inte får ge längre, säger Thomas Hylvander.
Blod används bland annat vid brännskador, olycksfall, cancer, förlossningar och blodbyten till spädbarn.