I Eskilstuna Delikatesshandel kan man handla allt från ost till cigarrer över disk.
‒Karameller i strut är väldigt populärt. Mycket av godiset är från Gränna. Kunderna säger att det här är Lilla Gränna, säger Annica Rettne.
‒Sedan säljer jag väldigt mycket av ett bröd som har serverats på Nobelfesten. Det är gjort i Arboga. Det är väldigt genuint och nära.
Ovanför den långa disken hänger skomakarlampor. Många av varorna säljs i lösvikt och förvaras i glasbehållare, bland annat pasta producerad i Karlstad.
‒Det är svenska produkter som är mitt fokus. Jag är med i föreningen Sörmlands Matkluster där jag har fått många kontakter bland leverantörer. Det är företag som har hållit på i generationer. Det är svenskt och genuint och en hel del är gammeldags recept.
‒Jag har försökt besöka leverantörerna innan jag har valt ut dem. Jag är väldigt noga med vad jag tar in. Helst ska det vara produkter som har så lite tillsatser som möjligt.
Butiken ligger på Köpmangatan 48. Annica Rettne var angelägen om att den skulle ligga i Gamla staden.
‒Det var väldigt viktigt för mig. Jag tyckte att det passade. Det skulle inte bli likadant i ett modernt hus.
I slutet av 1800-talet fanns det en liknande butik på Köpmangatan i form av Carl Siléns delikatess- och speceriaffär. Annica Rettne har kommit över en spark från Siléns som hon nu förvarar i sin butik.
‒Det är historiens vingslag. Det är så jag känner.
Annica Rettne hade funderat länge på att starta eget innan hon öppnade butiken i april förra året. Hon har tidigare jobbat som handläggare inom äldreomsorgen. Innan dess arbetade hon i en Ica-butik.
‒Det kändes väldigt speciellt att göra det på det här sättet. Man kan dra nytta av turismen. Jag har kontakt med turistbyrån. Det känns som att butiken är unik i sitt slag. Sedan tyckte jag det var roligt att ha de här tidstypiska kläderna.
Annica Rettne har studerat fotografier från tiden kring 1900-1910 för att se hur folk klädde sig och hur butiker var inredda.
‒Det är nog den tidsperiod som fascinerar mig mest. Just det här hur man levde, hur man inredde, vad man hade för kläder, hur det var att leva på den tiden. Det intresserar mig.
Likheterna med SVT:s Fröken Friman är slående. Annica Rettne hade redan tagit fram sitt koncept när hon först hörde talas om tv-serien.
‒Min bror sa: 'Du måste se det, du kommer att gilla det.' Det är rätt likt, det är mycket som går ihop med det tänket som jag har, till exempel hur de startade sin butik och det här med närproducerat. De var också runt och besökte sina små gårdar.
Går verksamheten runt?
‒Ja, det går runt, men så klart vill man ju att det ska gå bättre. Men jag är mycket nöjd med mitt första år. Jag har inte gjort så jättemycket reklam för mig. Det har väl spridit sig på annat sätt.
Annica Rettne upplever att närproducerat är i ropet.
‒De som kommer till mig är så otroligt medvetna om vad det är de vill ha. De flesta frågar inte vad det kostar. De ska bara ha det för att de vet att det är svenskt och att det är bra. Det fascinerar mig.
Annica Rettne är medlem i kulturföreningen Eskilstuna Nya Fruntimmersförening och Herr Sekreterare. Tanken med föreningen är att lyfta fram Eskilstunas historia på olika sätt.
Förra sommaren arrangerade guiden Giselle Emmoth, som också är med i föreningen, guidade turer i Gamla staden som avslutades med fika på Eskilstuna Delikatesshandel.
‒Vi har planer på fler såna projekt. Vi har även planer på att ta fram skrifter om Eskilstunas historia som ska finnas här i butiken, säger Annica Rettne.