Vad är det konstigaste ni fått skänkta till er butik?

Att gå runt i en andrahandsaffär eller en loppis är som att gå på upptäcktsfärd, det går aldrig att på förhand veta vad som gömmer sig på hyllorna. Men då ska du veta att det redan skett en första gallring, allt som butiker får skänkta har inte en självklar plats i butiken. Extra har frågat tre andrahandsaffärer vad det konstigaste föremålet de fått är.

Foto:

Övrigt2018-02-22 14:04

Robert Bergström, butiksföreståndare för Folkkyrkans second hand i Malmköping:

– Knäckebröd! Vi hittade det i en låda med massa kläder, det måste ha åkt dit av misstag, säger han.

Vad gjorde ni med knäckebrödet?

– Vi slängde det. Paketet var öppnat.

Andra annorlunda saker som butiken fått in är en öppnad förpackning potatismos och olika hantverk som de haft svårt att avgöra hur och var föremålet ska användas.

– Vi får in allt möjligt och vi säljer i stort sett allt. En del slänger ner allt möjligt i kartonger som de sedan ger till oss. En gång var det någon som tömt ett skafferi men det var nog av misstag.

I Folkkyrkans second hand går husgeråd åt först, följt av möbler och då speciellt resårbottensängar, lampor och teakmöbler.

Något som butiken slutat erbjuda och ta emot är stora vanliga bokhyllor och pianon. Det på grund av att de båda föremålen är svåra att sälja.

– Kassetter och VHS har vi också sett är svårsålt medan vinylskivorna har fått ett uppsving. De rensas ut snabbt, säger Robert Bergström.

Barbro Franzon, vice föreståndare på Pingstkyrkans Second hand i Eskilstuna:

– Förr veckan fick vi in 300-400 VHS med gamla filmer som någon själv bandat. Alla var kategoriserade och alla skådespelare var namngivna. Vi vet faktiskt inte vad vi ska göra med dem, jag har hört av mig till stadsarkivet, de kanske är intresserade. Jag vet inte om vi kan sälja dem, säger hon.

En annan historia har några år på nacken och involverar en svart sekretär som länge stod i butiken, priset sänktes gång på gång men ingen ville köpa den. När sedan en likadan sekretär var med i Antikrundan och värderades mellan 10 000 kronor och 14 000 kronor reagerade personalen kvickt.

– Då fick vi andan i halsen och plockade bort den snabbt som attan. Vi gav den till Uppsala Auktionskammare som sålde den åt oss.

Just på Pingstkyrkans second hand är det elavdelningen som lockar flest, även om det är spridda skurar.

– Vi är som ett varuhus då vi har så mycket grejer. Vi har en stor möbelavdelning så dit går många, samtidigt som porslin och kläder alltid går åt. Vi har även en del som vi kallar gubbhyllan, dit åker allt som inte passar någon annan stans, den är också populär, säger Barbro Franzon.

Emmeli Asp, butikschef på 12 korgar i Strängnäs:

– En gång fick vi in gamla löständer, de var rätt svåra att återbruka, säger hon och skrattar.

Emmelie Asp berättar att många gånger verkar det vara rena olyckshändelser när till exempel använda tops, gamla tandborstar eller otvättade kalsonger skänks. Men det är inte bara använda hygienartiklar som de får ta emot.

– Vi har fått in vapen, de har vi lämnat in till polisen. Och en lite knasig grej vi fick in var en tavla som föreställde en fågel där fågelmotivet var hopsatt av kadaverbitar. Halsen var till exempel ett hönsben. Vi sålde faktiskt den tavlan.

Det finns även saker som 12 korgar tackar nej till. Dit hör till exempel vinterdäck åt bilar, stora och tunga pianon, vävstolar och tjock-tv.

– Vi har även tackat nej till en bil, det skulle bli allt för krångligt att få den klar för försäljning, säger Emmeli Asp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!